• Știri

Astfel, specialistii din cele doua tari au inventat o bujie ce foloseste laserul pentru a aprinde combustibilul din motor. Aceasta noua tehnologie se anunta a fi mult mai prietenoasa cu natura, pentru ca va aprinde o proportie mai mare de combustibil. Bujiile actuale aprind doar mixul de combustibil situat in apropiere, reducand eficienta combustiei.

De asemenea, metalul din care sunt confectionate bujiile folosite in prezent se erodeaza in timp. Aceasta tehnologie este neschimbata de acum 150 de ani, cand a fost inventata.

Si alte echipe de cercetatori au incercat in anii trecuti sa inlocuiasca bujia cu lasere, insa tentativele precedente s-au demonstrat a fi ineficiente si instabile. Expertii japonezi si romani au reusit acum sa construiasca o alternativa eficienta bazata pe lasere ce nu costa mult, discutand zilele acestea cu o companie producatoare de echipamente auto, Denso, ce s-a aratat interesata de inventia lor.

Bujia-laser va folosi 2 sau 3 raze care vor patrunde in cilindrii motorului la adancimi variabile, permitand o combustie mai buna decat in cazul bujiei traditionale si evitand dezavantajul erodarii in timp, prezentat de bujiile actuale. Bujiile-laser sunt concepute din ceramica, un material puternic, ce rezista la caldura din motoarele pe baza de combustie.

Echipa va prezenta mai multe detalii despre inventia revolutionara in cadrul unei conferinte de specialitate ce va avea loc in Baltimore pe 1 mai. descopera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *