• Știri

Grupul francez Michelin și-a început activitatea în România în urmă cu 23 de ani, în vara lui 2001. După mai bine de două decenii a devenit unul dintre cele mai importante centre din Europa. Cel mai recent a anunțat că mută producția de anvelope pentru camioane de la uzina Olsztyn din Polonia, la Zalău, în România. Decizia producătorului de anvelope vine în contextul în care compania a intrat într-o etapă de optimizare a costurilor de producție. În prezent, compania are trei fabrici în România. Două dintre ele sunt la Zalău și una la Florești, o rețea comercială, un centru de servicii partajate și a creat peste 4.500 locuri de muncă. În tot acest timp, Michelin România a produs peste 80 de milioane de anvelope pentru turisme, camioane și utilaje. Totodată, în 2018, Bucureștiul a devenit centrul de coordonare a regiunii Europa Centrală și Asia Centrală pentru 30 de țări.

Michelin mută producția de anvelope


„Fabrica din Olsztyn trece printr-o transformare tehnologică pentru a răspunde mai bine tendințelor pieței de anvelope pentru camioane și autoturisme. Investițiile actuale sunt dedicate modernizării unității de producție a anvelopelor pentru autoturisme și camionete din fabrica, permițând înlocuirea unei părți a liniei de producție curente cu tehnologie actualizată. Aceasta va permite dezvoltarea unor dimensiuni mai mari, de peste 18 inchi, pentru a satisface, printre altele, cererea în creștere datorată electrificării pieței auto. În plus, Michelin a decis să închidă treptat activitatea de producție a anvelopelor pentru camioane în fabrica din Olsztyn, pană la sfârșitul lunii decembrie 2024”, au explicat oficialii Michelin, informează economica.net.

Investiții masive la uzina de la Zalău

Uzina de la Zalău, județul Sălaj, a fost construită de la zero în 2004. Anul trecut, Florent Menegaux, directorul executiv al grupului Michelin, declara: „Chiar acum investim masiv la Zalău. Tot în țara dvs. avem un puternic hub administrativ care este foarte eficient. Avem însă ceva dificultăți cu recrutarea de personal. Am fost surprinși să vedem că la Zalău e greu de găsit angajați. Dar suntem foarte mulțumiți cu activitatea din România. De fiecare dată când apar noi oportunități de afaceri ne uităm la România și, dacă se potrivește, investim acolo”. Un an mai târziu, grupul francez a decis ca o parte a activității de la uzina din Polonia să fie transferată în portofoliul fabricii Michelin de la Zalău.

Michelin mută producția de anvelope

Peste un million de euro investiți în centrala fotovoltaică

La sfârșitul anului trecut, Michelin a finalizat investiția de 1,13 milioane de euro în centrală fotovoltaică a uzinei din Zalău. Proiect prin care au fost instalate 1.769 de panouri solare. Conform Michelin, proiectul a fost accesat prin grantul acordat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar SEE și Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.

„Ne bucurăm ca am reușit să finalizăm acest proiect în Zalău și să fim mai aproape de a îndeplini un obiectiv major pentru companie. Obiectivul este acela de a reduce emisiile de carbon de la toate instalațiile sale de producție cu 50% până în 2030, comparativ cu 2010. Vom continua să contribuim la misiunea grupului Michelin pentru un viitor sustenabil. Scopul final este ca până în 2050 să atingem neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon.” a declarat Laurentiu Pavăl, Engineering Manager Michelin Zalău Anvelope.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *