• Știri

Consortiul turco-rus Dogus-Gulermak-Moscovskii-Metrostroi-Salini a depus o oferta de 1,076 miliarde lei si un timp de executie de 22 luni.

Asocierea formata din firmele Strabag (Austria) si Straco Grup (Romania) a depus o oferta de 1,94 miliarde lei si un timp de executie de 30 luni.

Asocierea Astaldi (Italia), FCC (Portugalia), Delta ACM (Romania) si AB Construct a venit cu o oferta de 918,93 milioane lei si o durata de executie de 25 de luni.

Firma Aktor din Grecia a prezentat o oferta de 1,009 miliarde lei, cu un timp de executie de 25 de luni.

Totodata, consortiul din care face parte firma Dogus a mai depus o oferta alternativa, de 1,011 miliarde lei si o durata de executie de 22 luni, si asocierea din care face parte firma Astaldi o oferta alternativa de 904,32 milioane lei si o durata de 22 luni.

Toate preturile sunt exprimate fara TVA. Proiectul va fi finantat de Banca Europeana de Investitii.

In prima faza a licitatiei au depus oferte 18 consortii si firme, din care s-au precalificat sase, pentru ca la sfarsit doar patru asocieri sa depuna ofertele finale.

“Ofertele finale sunt in curs de analiza si preconizam ca la inceputul anului vom avea contractele semnate, atat pentru lotul Raul Doamnei-Hasdeu, cat si pentru lotul statia si depoul Valea Ialomitei. In mai putin de cinci ani cred ca putem circula si sper sa gasim acei constructori care sa lucreze bine”, a declarat directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste.

La licitatia care vizeaza constructia depoului si a statiei Valea Ialomitei au depus oferte 18 companii, din care sase s-au precalificat si au depus oferte finale. Cele sase consortii sunt aceleasi ca pentru primul lot, mai putin asocierea Astaldi-FCC, in locul careia a depus oferta compania Alpine.

Grupul turc Dogus este activ in sapte sectoare de activitate, respectiv servicii financiare, auto, constructii, media, turism, real-estate si energie. In Romania, grupul este prezent prin GE Garanti Bank, care a preluat in acest an operatiunile sucursalei locale a Garanti Bank International.

Gulermak, cealalta companie din Turcia, are o experienta de 50 in domeniul industrial si al constructiilor.

Compania Moskovsky Metrostroy, infiintata in 1931, este una dintre cele mai mari companii de constructii din Rusia, fiind implicata in constructia liniei de metrou din Moscova.

Salini Costruttori este un grup industrial italian specializat in proiecte de constructii de dimensiuni mari, fiind al treilea contractor general din Italia.

Al doilea consortiu este format din grupul austriac Strabag, unul dintre cei mai mari jucatori din constructii din Europa Centrala si de Est, prezent in Romania din 1991, prin mai multe firme, si Straco Grup Romania, care deruleaza mai multe contracte de infrastructura, printre contractori numarandu-se CNADNR sau primarii.

Si a treia asociere include constructori de top, care au deja in protofoliu importante contracte de lucrari in Romania.

Astaldi este unul din cei mai mari contractori in constructii din lume, fiind prezent in 23 de tari. In Romania, constructorul italian este implicat in mai multe proiecte importante, printre acestea numarandu-se Pasajul Basarab din Bucuresti si Stadionul National din cadrul complexului Lia Manoliu din Capitala.

FCC Construcción, cel mai mare constructor din Spania in 2009, este controlat de grupul spaniol FCC, prezent in Romania si prin subsidara Alpine. FCC Construcción lucreaza in prezent, in diferite consortii, la tronsonul Mogosoaia si Otopeni al centurii Capitalei, segmentul de autostrada Timisoara – Arad, centura Aradului, centura Constantei si pasajul Basarab din Bucuresti.

Delta ACM, cu actionariat romanesc, a fost infiintata in 1993 si este specializata in constructia si repararea drumurilor, printre lucrarile realizate fiind reabilitarea sistemului rutier de pe mai multe strazi din Bucuresti, precum si modernizarea unor drumuri judetene si nationale.

Al patrulea ofertant, grupul elen Aktor, a castigat impreuna cu grupul francez Vinci constructia in concesiune a tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov, consortiul renuntand insa la contract. mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *