• Știri

Termenul de 12 luni avansat de Ministerul Transporturilor pentru definitivarea autostrazii Cernavoda-Medgidia (lucrari executate pana in prezent doar in proportie de 10%) ar face invidios orice constructor din lume.

Doar trei luni pentru pregatire
Potrivit ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, lucrarile vor incepe in vara acestui an (august, iar la finele lunii mai va demara procedura de selectie a unui nou constructor. Pentru ca acesta sa se bucure de 12 luni pline de construire si proiectare va trebui ca pana cand el incepe lucrarile sa fie definitivate exproprierile. In plus pana la finele lunii mai, cand va demara procedura de achizitie publica, vor trebui inventariate lucrarile facute deja de constructorul COLAS, al carui contract s-a reziliat, pentru a se sti ce trebuie scos exact la licitatie. Totodata vor trebui obtinute toate avizele necesare, printre care cel mai dificil este cel de mediu.

Perioada de constructie, scurtata
Odata acordat contractul de construire si proiectare unei noi firme, aceasta va trebui sa pregateasca proiectul tehnic. Realizarea unui proiect pre-supune minimum 3 luni, termen care include si obti-nerea autorizatiei de construc-tie. Odata depasite aceste dificultati constructorul va trebui sa isi faca organizarea de santier si sa comande mate-ria-lele necesare, cum ar fi ele-men-tele prefab-ri-cate. Toti acesti pasi fac ca termenul efectiv al constructiei sa scada la 9 luni, iar daca luam in calcul si faptul ca sunt trei luni de iarna, in care se pot face doar anumite lucrari, perioada scade catre 6 luni.

Care e volumul lucrarilor
Nici construirea propriu-zisa nu este simpla chiar daca e vorba doar de 20 km de autostrada. Relieful de deal presupune un volum mare de sapaturi. Oficiali din cadrul proiectului estimeaza ca este vorba de 12 milioane, tone de pamant ce trebuie transportate, fie umpluturi sau sapaturi. Efectuarea acestor ope-ra-tiu-ni in 6 luni ar presupune prelucrarea zilnica a 60.000 de tone de pamant, adica echiva-lentul a 3.000 de basculante de 20 de tone. Aceasta ar insemna ca un incarcator ar trebui sa incarce o basculanta de 20 de tone la fiecare trei-patru minute. Desigur insa ca viitorul constructor va folosi atatea utilaje cate va dori si cat de bine isi va face organizarea santierului. Aceste operatiuni nu vor fi insa decat jumatate din total.

A doua jumatate o va reprezenta asternerea straturilor de balast, de piatra sparta, trei straturi de asfalt, toate compactate metru cu metru. Lucrari de tipul celor de protejare a taluzelor, de colectare a apelor, construire a drumurilor laterale, semnalizarea, marcajul, instalarea comunicatiilor vor consuma si ele luni de zile. Autostrada va avea 2 viaducte, 9 pasaje, 21 podete, iar turnarea betonului pentru acestea trebuie sa respecte timpi tehnologici de turnare sau intarire a acestuia.

„Teoretic, efectuarea lucrarii este posibila in 12 luni, practic insa nu, unul dintre motive fiind lucrarile de arta la care trebuie respectati timpii tehnologici. Eu personal nu as incerca, dar aceasta este punctul meu de vedere subiectiv”, spune Florea Diaconu, directorul firmei de constructii Delta ACM, ce construieste o autostrada in Irak.

Autostrada Cernavoda-Medgidia avea ca termen initial de finalizare luna iunie a acestui an insa francezii au cerut o amanare de 24 de luni, consecinta a unor intarzieri de care ei s-au acuzat reciproc cu Ministerul Transporturilor. Acesta a reziliat contractul si, mai mult, i-a descalificat la licitatia pentru construirea unuia dintre tronsoanele de autostrada dintre Timisoara si Lugoj, in pofida faptului ca ei cerusera cel mai mic pret dintre participanti.

Unul dintre motivele descalificarii a fost neindeplinirea unui anumit criteriu la licitatie, pe care insa nu il indeplinise nici asocierea ce a castigat contractul, anume Tirrena Scavi-Cossi, care insa a avut preturi mai mari. Despre jongleria Companiei de Autostrazi subordonata ministrului Anca Boagiu puteti citi pe blogul RL de la adresa http://www1.romanialibera.ro/blog/doru.cireasa/italienii-de-la-tirrena-scavi-scosi-din-joben-castigatori-pe-autostrada-nadlac-sibiu-223807.html

romanialibera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *