• Știri

Prima misune de evaluare a avut loc in perioada 15 – 18 noiembrie 2009 la aeroporturile internationale Henri Coanda Bucuresti si Traian Vuia Timisoara iar raportul a recomandat reevaluarea Romaniei in domeniul infrastructurii aeroportuare.

Echipa de evaluare a concluzionat ca modul de efectuare a controlului de frontiera la frontierele aeriene ale Romaniei este in linii mari in conformitate cu acquis-ul Schengen. Avand in vedere faptul ca pana la momentul ridicarii controalelor mai erau aproximativ 16 luni, echipa de evaluare nu a fost in masura sa evalueze infrastructura necesara pentru separarea fluxurilor de pasageri Schengen si non-Schengen si pentru efectuarea controlului de frontiera din cauza fazei incipiente a lucrarilor de constructie.

Cu ocazia misiunii de re-evaluare in domeniul frontierelor aeriene, expertii vor face si o vizita la PTF Stamora-Moravita rutier si feroviar pentru a verifica finalizarea lucrarilor de refacere a infrastructurii.

Ultima vizita de evaluare Schengen va avea loc in domeniul SIS/SIRENE, in perioada 06 – 10 decembrie.

Programul vizitei de evaluare Schengen in domeniul SIS/SIRENE vizeaza evaluarea din punct de vedere al indeplinirii standardelor Schengen a structurilor MAI cu competente in domeniu – Centrul National SIS, Biroul SIRENE, Sectia 1 Politie a municipiului Bucuresti, Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, Inspectoratul Judetean de Politie Arges, Inspectoratul Judetean de Politie Iasi, Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, precum si posibile vizite surprize.

Avand in vedere termenul asumat de Romania pentru aderarea la spatiul Schengen – martie 2011 si intarzierile in operationalizarea SIS II, tara noastra si-a anuntat intentia de a utiliza SISone4ALL, ca solutie intermediara pentru conectarea la SIS.  Etapele acestei conectari sunt prevazute in roadmap-ul agreat la Bruxelles, pana in prezent, acestea desfasurandu-se conform calendarului stabilit.

Romania a primit deja sprijin pentru implementarea SISone4ALL si SIRENE din partea anumitor state membre – Polonia (in calitate de coaching country), Germania, Portugalia, Austria si Elvetia, programele de cooperare fiind deja in derulare. De asemenea, la 25 februarie 2010, in marja Consiliului JAI, s-a semnat o Declaratie Comuna cu partenerii austrieci, in vederea intensificarii cooperarii bilaterale in domeniul securitatii interne in contextul implementarii complete a acquis-ului Schengen in Romania.

Toate masurile necesare pentru aderarea la spatiul Schengen au fost incluse in Planul de Actiune Schengen revizuit 2010.

Planul contine recomandarile rezultate in urma misiunilor de evaluare deja organizate si masurile necesare pentru finalizarea cu succes a procesului de aderare la spatiul Schengen.

Monitorizarea planului se realizeaza saptamanal, o mare parte din recomandarile initiale fiind deja solutionate.
Aderarea la spatiul Schengen reprezinta unul din obiectivele strategice ale Romaniei dupa integrarea in randul statelor membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007. Indeplinirea angajamentelor din calendarul stabilit impreuna cu statele membre este prioritatea zero a Ministerului Administratiei si Internelor.

Integrarea va asigura deplina libertate de miscare a cetatenilor romani in statele membre ale Spatiului Schengen.

Romania va avea obligatie, dupa aderare, din martie 2011, de a asigura securitatea celor aproximativ 500 de milioane de cetateni ai Uniunii Europene.

Pentru aderarea la Spatiul Schengen Romania trebuie sa parcurga un proces de evaluare, care consta in mai multe etape.

Pana in prezent tara noastra a realizat doua dintre aceste etape: transmiterea Declaratiilor de pregatire (Declaration of readiness) privind aderarea la spatiul Schengen si completarea si transmiterea chestionarului Schengen.

De asemenea, a demarat a treia si cea mai importanta etapa, desfasurarea vizitelor de evaluare Schengen, pentru verificarea, in teren, a stadiului implementarii acquis-ului Schengen.

Pe parcursul anului 2009 si 2010 au fost organizate vizita de evaluare in domeniul cooperarii politienesti, vizita de evaluare privind protectia datelor personale, vizita de evaluare privind sistemul de vize. De asemenea au avut loc vizitele de evaluare pe frontierele maritime, pe frontierele aeriene si pe frontierelor terestre.

Principala concluzie a celor sase rapoarte de evaluare Schengen este ca Romania a ajuns intr-un stadiu avansat in ceea ce priveste implementarea acquis-ului Schengen si este in mare parte pregatita sa adere la spatiul Schengen. Singurul raport care recomanda re-evaluarea tarii noastre este cel in domeniul frontierelor aeriene.

Fondurile alocate Romaniei prin instrumentul ”Facilitatea Schengen” au fost de 602.469.345 euro, din care s-au alocat 559.800.000 Euro pentru Facilitatea Schengen, iar restul sumei pentru fluxurile de numerar.

Perioada de contractare s-a incheiat la 31 martie 2010 iar fondurile contractate din Facilitatea Schengen se ridica la 444.134.827,66 Euro. Diferentele rezultate ca urmare a contractarii sumelor la valori inferioare celor estimate initial reprezinta bani economisiti, care, in conformitate cu prevederile legele, au fost virati la bugetul de stat. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *