• Știri

 

Cel mai mare show aerian din România – Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition – a avut loc sâmbătă, 27 iulie 2013, pe Aeroportul InternaÅ£ional Bucuresti Baneasa–Aurel Vlaicu si a fost organizat de catre Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, Aeroclubul României, ROMATSA, Clubul Sportiv AIBO si ROMAERO. Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS) s-a desfăsurat  sub înaltul patronaj al Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României.

100 de aeronave, 100 de piloti si parasutisti de elita, “luari de ostatici”

Celebrand 90 de ani de la infiintarea Aeroclubului Romaniei, cel mai impresionat spectacol aviatic din acest a reunit 100 de aeronave in evolutii aeriene si expuse publicului, dar si peste 100 de piloti si parasutisti de elita. Au evoluat in premiera pentru Bucuresti: Baltic Bees, formaÅ£ia letonă cu un stil de pilotaj unic în lume, executand manevre artistice de maxima dificultate, Jurgis Kayris, campion mondial la acrobaÅ£ie aeriana, Luca Bertossio, campion mondial la acrobatie cu planorul.Pe parcursul evenimentului au mai evoluat si multe alte nume din elita acrobatiei aeriene mondiale: Flying Bulls (cu spectaculoasele aeronave Alpha Jet ÅŸi B-25J), Polish Eagles Foundation (cu celebrul model MIG 15), precum si artisti ai acrobatiei aeriene din Romania: Aeroclubul Romaniei, Iacarii Acrobati, Hawks of Romania, alaturi de cei mai mai buni profesioniÅŸti ai manÅŸei din cadrul TAROM, structurilor de aviaÅ£ie ale MAI.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a participat la mitingul aviatic, asistand la exercitiul demonstrativ executat de catre structurile Ministerului Afacerilor Interne. Exercitiul tactic prezentat in cadrul evenimentului aviatic a constat in interventia aeriana si de la sol pentru anihilarea unui grup infractional care se deplasa cu un autocar in care erau persoane luate ostatici. Operatiunea a fost realizata de catre luptatorii Brigazii Speciale a Jandarmeriei Romane, sprijiniti aerian de catre elicopterul de tip MI-17 din dotarea Inspectoratului General de Aviatie al MAI, care le-a permis supravegherea din aer a automobilului cu care se deplasau infractorii, dar si interventia rapida prin coborarea in rapel. Ministrul Radu Stroe a urmarit finalizarea exercitiului alaturi de inspectorul general al Inspectoratului General al Aviatiei si de comandantul Jandarmeriei Romane. Exercitiul de salvare si evacuare a unor persoane aflate in dificultate a fost executat de catre operatori de cautare/salvare-evacuare si a constat in imbarcarea, transportul acrobat si debarcarea dintr-o plasa speciala de salvare, cu o capacitate de 10 persoane.

Spectacol cu MI-17

Aeronava de tip MI-17, a prezentat spectatorilor doua exercitii demonstrative – unul de interventie in situatii de urgenta si unul de politie aeriana. Acest echipament este utilizat, in principal, pentru misiuni de cautare–salvare, dar si in situatii de urgenta, atunci cand terenul sau conditiile din zona nu permit aterizarea elicopterului. Inundatiile, incendiile de vegetatie, evenimentele produse in zona montana, transportul de ajutoare pentru persoanele izolate sau aflate in pericol, naufragiul navelor maritime si fluviale, sunt doar cateva dintre situatiile in care acest echipament poate fi folosit de catre personalul Inspectoratului General de Aviatie al MAI. MI-17 este un elicopter bimotor, multirol, cu o greutate totala maxima de 13 tone. Varianta de baza este cea de transport, aeronava putand fi echipata si pentru transportul persoanelor, precum fortele de interventie ale Politiei sau Jandarmeriei. Elicopterul poate asigura sprijinul aerian pentru interventia structurilor specializate de ordine si siguranta publica, prin parasutare, rapel si recuperare rapida. Aeronava este utilizata si pentru misiuni de cautare-salvare, evacuare, cat si pentru stingerea incendiilor, in acest caz elicopterul fiind echipat cu dispozitivul acrosat Bambi-Bucket, care poate dispersa un volum de 3.000 litri de apa.       

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *