• Știri

„La sfarsitul lunii august am fost declarati castigatori de catre Administratia Porturilor Maritime Constanta, dupa ce Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a eliminat firmele Mobius si Van Oord, insa ei au contestat aceasta decizie”, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, directorul de comunicare al GSP, Radu Petrescu.
Firma Mobius a cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce a pierdut procesul de la Curtea de Apel Constanta cu GSP, sa mute dosarul la Curtea de Apel Bucuresti.
„In prezent, asteptam motivarea deciziei Inaltei Curti pronuntata in calea de atac, denumita recurs la recurs, care a fost inaintata de Mobius. In total, licitatia are 18 dosare de litigii si suntem hotarati sa ne adresam Comisiei Europene dupa ce vom epuiza caile extraordinare de atac din Romania”, a declarat Isabela Bucur, avocatul angajat de GSP.
Potrivit acesteia, procesele pot dura cativa ani, depasindu-se termenul in care Uniunea Europeana aloca fonduri pentru largirea digului de larg, respectiv anul 2013. Petrescu a declarat ca firma Mobius a depus in oferta, ca experiente similare, proiecte care nu au fost finalizate, in conditiile in care una din cerintele de participare la licitatie era ca ofertantul sa fi incheiat in ultimii cinci ani o lucrare similara in valoare de 55 milioane euro.
„Mobius a fost descalificata, pentru ca au adus recomandari de la firme cu care ei formau un consortiu pentru un proiect si nu de la beneficiarul proiectului. Au dat ca exemplu proiecte nefinalizate si cu un cod CPV diferit decat cel solicitat in caietul de sarcini. Totusi, Administratia Porturilor a recalificat-o”, a mai spus Petrescu.
Totodata, avocatul a spus ca luni Curtea de Apel Bucuresti, desemnata de Inalta Curte de Casatie sa judece dosarul, a trimis o minuta prin care anunta ca nu are competentele necesare si ca trimite dosarul inapoi la Curtea de Apel Constanta.
Potrivit lui Petrescu, inceperea lucrarilor este blocata de Administratia Porturilor si de justitie, caz in care fondurile europene pentru acest proiect ar putea fi pierdute. „Din pacate Administratia Porturilor Maritimie si artificii juridice nemaintalnite in Romania (vezi decizia ICCJ), impiedica inceperea lucrarilor, si Romania risca, daca acest lucru va continua, sa piarda finantarea europeana de 75% din valoarea proiectului (aproximativ 75 milioane euro) si chiar sa plateasca penalizari”, a afirmat Petrescu.
Pe de alta parte, firma Mobius sustine intr-un comunicat ca oferta asocierii GSP/Jan de Nul ar trebui sa fie declarata ilegala, intrucat are nereguli.
„Asocierea GSP si Jan de Nul a atacat toate deciziile tuturor instantelor judecatoresti, pana cand oferta ramasa ultima, oferta cea mai scumpa si cu cel mai lung timp de executie, a fost declarata castigatoare. Mobius se intreaba cum cineva care se afla pe ultimul loc al unei licitatii ar putea fi declarat castigator, fara ca oferta sa sa fie examinata de vreun expert. Conform investigatiei noastre, oferta de GSP si Jan de Nul prezinta diverse nereguli si ar trebui sa fie declarata ilegala”, precizeaza sursa citata.
Firma Mobius afirma, citand decizia ICCJ, ca asocierea GSP/Jan de Nul nu poate fi declarata castigatoarea licitatiei deoarece excluderea companiei
germane si a celei olandeze (Van Oord) a fost facuta de instante care nu aveau competenta necesara. Potrivit Mobius, Curtea de Apel Bucuresti este singura competenta in acest caz, in prima instanta, iar in a doua instanta institutia competenta este ICCJ.
Pentru participarea la licitatie au procurat documentatia 59 companii din tara si strainatate, 11 au depus oferte, iar trei au fost prezente in ultima faza. Ofertele primite de Administratia Porturilor Maritime Constanta au avut valori cuprinse intre 61,79 milioane de euro si 116,4 milioane euro, fara TVA.
In alegerea ofertei castigatoare, pretul a avut o pondere de 80%, iar durata executiei 20%. Lucrarile vor viza prelungirea digului existent cu 1.050 de metri, pana la lungimea de 5.900 de metri, si vor fi finantate din fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial in Transporturi 2007-2013, si de la bugetul de stat. romanialibera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *