- Știri
Cu toate acestea, sapaturile continua, astfel incat soseaua de centura sa poata fi finalizata anul viitor. Intre timp insa, pana la punerea in functiune a soselei, arheologii cerceteaza cu multa atentie zona, scotand zilnic la suprafata vase, ulcioare, opaite, bijuterii sau monede, toate din perioada secolelor II-III dupa Hristos sau secolul II inainte de Hristos, din perioada dacilor si romanilor. Pe santier au fost detasati zece cercetatori care analizeaza intregul areal si se ocupa cu clasificarea si impachetarea obiectelor. Echipele de cercetatori sunt impartite. Unii dintre acestia lucreaza pe portiunea cuprinsa intre km. 4+600, unde au scos la suprafata in jur de o suta de gropi rituale din perioada getica. In cel de-al doilea punct, cercetatorii au scos la suprafata o necropola romana din secolele II-III dupa Hristos si multe altele. Pana in prezent au fost cercetate in jur de 100 de morminte, dar se estimeaza ca numarul lor ar putea depasi 150.
Din pacate, lucrarile sunt sistate periodic din cauza vremii. Acum, a declarat directorul Muzeului National de Istorie si Arheologie Constanta, Gabriel Custurea, sunt in cautarea unor sube. „Am cautat sube pentru oamenii din teren peste tot si n-am gasit nimic. Cand se va raci vremea vom fi nevoiti sa inchidem din nou santierul, insa speram ca in primavara anului viitor sa terminam sapaturile. Deocamdata nu stim insa ce vom gasi in ultimele doua puncte de lucru, neexploatate suficient pana acum”, a precizat Custurea.
Soseaua de centura are termen de finalizare in 2011
Centura de ocolire a Constantei este un proiect in valoare de aproximativ 437,8 milioane lei si care ar fi trebuit sa fie gata pana in 2011. Inca nu se stie exact daca va fi data in exploatare pe un singur sens, inainte de sezonul estival, sau va fi gata la finele anului, declaratiile ministrilor Transporturilor de pana acum fiind contradictorii. Din nefericire, mormintele si asezarile stravechi descoperite pe parcursul derularii contractului si in desfasurarea lucrarilor duc periodic la intreruperi ale executiei acesteia. Centura Constantei incepe de la DN2A in localitatea Ovidiu, de la podul dintre Poarta Alba si Canalul Midia. Traseul traverseaza municipiul Constanta prin partea dinspre vest si ajunge pe DN3. Apoi, trece prin zona Cumpana si se intersecteaza cu DN39 si linia de cale ferata Constanta-Medgidia, dupa care ajunge la Constanta Sud. Specialistii estimeaza ca drumul va avea cinci noduri rutiere, incepand de la km 0 (in dreptul localitatii Ovidiu), km 5, km 11 (Valu lui Traian), km 13 si km 19+750 (Agigea). romanialibera.ro