• Știri

Chiar daca taxele sunt mai mari, veti avea cateva avantaje importante. Acestea tin in primul rand de apropierea de furnizori si clienti, eliminarea costurilor cu transportul la distanta si existenta unei forte de munca specializata.

Potrivit unui studiu realizat de KeysFin, dezvoltarea economica a Romaniei devine tot mai inegala. Acest fapt se poate observa in datele furnizate de firmele active din economie.

O harta a business-ului romanesc arata ca cele mai multe companii activeaza in jurul marilor orase. Bucuresti-Ilfov este zona in care isi deruleaza afacerile peste 25% dintre companii (163.335 societati comerciale).

KeysFin Business Focus Monitor

Statistica KeysFin claseaza pe locurile urmatoare: zonele Nord-Vest (90.888), Centru (76.111 firme) si Sud-Est (74.021). Cele mai putine firme sunt inregistrate in zona de Vest (58.930) si Sud-Vest (46.451).

 Din punct de vedere al domeniilor de activitate, cele mai multe firme activeaza in comert (34%). Urmatoarele sunt cele cu activitati profesionale si stiintifice (11%) si constructii (10%). Sectorul manufacturier acopera doar 9% din afaceri, iar firmele de transport numai 7%. Interesant este, de asemenea si slaba dezvoltare a agriculturii. In acest domeniu fiind inregistrate numai 4% dintre cele 602.287 de companii care si-au prezentat statusul la ONRC, la nivelul lunii august 2014. De remarcat si faptul ca, potrivit ultimelor date oficiale, 122.534 de firme din totalul de 602.287 aveau status inactiv.

Romania, tara SRL-urilor

Statistica KeysFin arata, pe de alta parte, ca business-ul in Romania este in continuare apanajul micilor intreprinzatori. Relevanta, in acest sens, este cifra microintreprinderilor. Afacerile sunt de pana la 500.000 de euro – 485.162 din totalul de 523.046 firme active. IMM-urile in general reprezinta aproape 90% din totalul companiilor inregistrate.

“Aceasta situatie este influentata, in primul rand, de slaba capitalizare a economiei. Sistemul bancar nereusind inca sa gaseasca formula optima de parteneriat pentru a sustine cresterea IMM-urilor.”, spun expertii KeysFin.

Lipsa finantarii este completata si de alte cauze, de la scaderea nivelului de trai pe fondul crizei la cresterea sensibila a fiscalitatii si a costurilor administrative.

Zonele cu cele mai profitabile afaceri

Statistica KeysFin arata ca cele mai profitabile afaceri se fac in jurul Capitalei.

Potrivit datelor oficiale, 25% dintre firmele care au declarat profit in acest an isi desfasoara activitatea in aceasta regiune. Business-uri cu “final fericit” se mai duc si in Nord-Vest, Centru si Sud-Est, care aduna impreuna 38% din totalul firmelor profitabile. La polul opus, cele mai riscante afaceri se fac in regiunile Vest si Sud-Vest.

“Cum economia romaneasca inseamna in mare parte comert, faptul ca in zona Bucuresti-Ilfov se face cel mai mare profit tine de existenta unei infrastructuri de business si clientela care asigura o turatie optima a motorului economic. Evolutia afacerilor este influentata, bineinteles, de rata ridicata a populatiei si a veniturilor substantial mai ridicate decat in alte regiuni”, afirma KeysFin.

Statisticile arata, pe de alta parte, ca cele mai riscante zone de afaceri sunt Centru, Nord-Vest si Sud-Est, acolo unde sunt inregistrate cele mai multe firme in insolventa, peste 6500 dintre cele 14.253 de companii aflate in aceasta situatie la nivelul lunii august 2014.

“Radiografia business-ului romanesc remarca existenta unei legaturi directe si stranse intre nivelul de dezvoltare a economiei si puterea de cumparare din zonele respective“, mai arata concluziile studiului KeysFin.

Analistii KeysFin avertizeaza ca, in absenta unor masuri economice de stimulare a business-ului in zonele defavorizate, discrepantele intre regiunile tarii se vor accentua puternic, iar evolutia demografica a Romaniei se va concentra pe zonele active din jurul marilor orase, cu efecte negative pentru restul tarii.

“Nu este exclus sa asistam la falimentul unor comunitati locale, incapabile sa mai sustina financiar serviciile comunitare. Asta mai cu seama ca, in ultimii ani, multe dintre administratiile locale s-au imprumutat peste masura pentru dezvoltarea unor proiecte locale care, in conditiile scaderii bugetelor locale, nu vor mai putea acoperi angajamentele asumate”, afirma expertii.

Sursă foto: www.keysfin.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *