20 ianuarie 2023
  • Logistică

Transportatorii europeni prevăd o perioadă dificilă, impactată de scumpiri în lanț și o rată ridicată a inflației. Revenirea rapidă după perioada pandemică a fost mai degrabă, o bulă de săpun. Inflația lovește transportatorii europeni. Schimbările ulterioare în economiile globale reprezintă adevărata problemă cu care se vor confrunta toate industriile.

Inflația lovește transportatorii europeni

Cifrele înregistrate în ultimul trimestru din 2022 au tras un semnal de alarmă, iar scumpirile și inflația indică încetinirea industriei. Adică vor scădea serviciile de transport.

Transport Intelligence estimează că în 2023 piața europeană de transport rutier va crește cu doar 1,1%, până la 389,3 miliarde EUR.

Scade consumul, scade cererea serviciilor de transport. Inflația lovește transportatorii europeni

În ultimul trimestru al anului trecut s-a observat o creștere a disponibilității de transport, pe fondul scăderii consumului. Într-o economie ca la carte, disponibilitatea mai mare și cererea mai mică duc la scăderea prețurilor transportatorilor. Însă, în 2023 nu se va putea aplica această teorie din cazua costurilor ridicate. Principala frână va fi inflația, cauzată de prețurile ridicate la materii prime, combustibili și energie. Aceste bunuri au început să devină mai scumpe în timpul pandemiei, iar războiul din Ucraina a accelerat semnificativ și a întărit această tendință. Drept urmare, costurile operaționale ale transportatorilor vor continuă să crească.

Urmează o nouă recesiune?

Inflația lovește transportatorii europeni

În Europa, în 2023, inflația ridicată impactează economia, implicit industria transportului. Italia se apropie de recordul celei mai ridicate rate a inflației a ultimilor 40 de ani. Drept urmare, vânzările și consumul vor fi reduse semnificativ. Franța indică o rată de creștere de aprox. 1%, ceea ce ar duce la scăderea salariilor reale și, implicit, vânzările cu amănuntul vor fi menținute la un nivel scăzut. Spania estimează o creștere a consumului, însă alimentat de turism. Cu toate acestea, experții estimează că piața spaniolă de transport rutier de marfă va crește cu doar 1,3%. Marea Britanie preconizează că nivelul consumului se va stabiliza în 2023, însă experții economici consideră că aceasta este doar liniștea dinaintea furtunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *