• Știri

Cererea de spații industriale a crescut in S2 cu 24% fata de primul semestru al lui 2012, iar cele mai multe tranzactii s-au incheiat anul trecut in zona Capitalei, reprezentand aproape 35% din totalul cererii.

Sectorul industrial a inregistrat anul trecut o majorare a cifrei de afaceri cu 3,1% comparativ cu 2011 È™i a reprezentat un sfert din ponderea totala a PIB-ului Romaniei, ceea ce demonstreaza un interes tot mai crescut pentru aceasta zona. Motiv pentru care ne asteptam ca anul acesta dezvoltatorii sa demareze proiecte de parcuri industriale amanate de cativa ani, pe fondul unei stabilitati economice si politice.(…). Anul acesta chiriasii vor cauta spatii eficiente si se vor indrepta cu precadere catre proiectele construite la cerere (build-to-suit), in cladirile optimizate pentru profilul lor de activitate. De altfel, stabilizarea chiriilor ii va face pe chiriasii din spatiile mai putin performante sa se indrepte catre cele de clasa A”, a declarat Marian Orzu, Head of Industrial Department CBRE Romania, citat de incomemagazine.ro. In al doilea semestru al anului 2012, Bucurestiul a inregistrat tranzacÈ›ii in valoare de 38.000 mp, in timp ce in provincie 32.000 mp de spaÈ›ii industriale au fost tranzacÈ›ionaÈ›i. Suplimentar, 24.000 mp au reprezentat tranzactii direct intre proprietari È™i chiriaÈ™i. Activitatea totala de inchiriere a constat in 22 de tranzactii cu o suprafata cumulata de circa 89.000 mp, suprafata medie fiind de 4.000 mp. Cea mai mare tranzactie din a doua parte a anului trecut a fost inchirierea de catre Profi a 15.000 mp in Log Center Ploiesti, urmata de cea a companiei Faurecia, care a inchiriat 14.000 mp pe platforma Dacia Pitesti. Alte tranzactii de mari dimensiuni au fost si cea a KLG Europe Logistics ce a preluat 7.500 mp in Olympian Park Timisoara si a Meitav, care a inchiriat un spatiu de 6.000 mp in Pantelimon Logistic Center.

Regiunile care au atras cele mai multe investitii in sectorul industrial in S2, 2012 au fost Bucuresti cu o pondere de 44%, Ploiesti cu 19%, Pitesti cu 16%, Timisoara (15%), Ramnicu Valcea (5%), Arad (3%) si Constanta (1%).

Prin extinderea parcului industrial Bucharest West pentru operatorul logistic DSV au fost livrati in zona Bucurestiului 20.000 mp de spatii industriale. In prezent, in provincie sunt aproximativ 144.000 mp ce urmeaza a fi livrati in 2013 si 2014, la care se adauga 70.000 mp de spatii aflate doar in stadiu de planificare din cauza dificultatii obtinerii finantarii. Cresterea cererii de spatii de depozitare si productie moderne este sustinuta de avantajul geografic al parcurilor industriale, ce faciliteaza accesul operatorilor industriali atat catre tarile vestice, cat si catre pietele est-europene. In Romania, astfel de zone de interes sunt localizate in Cluj, Brasov, Timis sau Prahova.

Randamentul prime s-a mentinut constant in toata zona Europei Centrale si de Est, cu exceptia Budapestei unde a crescut. In aceasta regiune, chiria prime fluctueaza intre 4,10 euro/mp/ luna (Bucuresti) si 4,50 euro/mp/luna (Budapesta). La nivel local, chiria prime nu a inregistrat modificari considerabile, in functie de suprafata inchiriata aceasta a oscilat intre un minim de 3,75 euro/mp/luna si un maxim de 4 euro/mp/luna. De asemenea, randamentul prime din Romania s-a mentinut la acelasi nivel ca semestrul precedent, de 10,25%.

Operatorii logistici au fost cei mai activi pe piata locala, investind atat in optimizarea infrastructurii interne, cat si in extinderea capacitatii de depozitare. Pentru indeplinirea viitoarelor planuri de dezvoltare, acestia s-au orientat catre judete precum Ilfov, Braila, Arges, Giurgiu, Vrancea si Arad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *