- Știri
Guvernul s-a angajat ca creeze o autoritate metropolitana de transport pana la sfarsitul lunii august. De asemenea, Executivul s-a angajat sa aplice management privat la CFR Marfa, pana la sfarsitul lunii ianuarie 2012, dupa ce in 2011 va fi scoasa la privatizare o cota de 20 procente din companie.
Si la TAROM se va face privatizare, maximum 20 de procente din actiuni vor fi scoase la vanzare, fir prin oferta publica de actiuni, pana la jumatatea lunii iulie urmand sa fie selectat un consultant pentru acest proces.
La CFR SA, Executivul se angajeaza ca 20 la suta din liniile companiei vor fi scoase la licitatie pentru serviciii de operare sau intretinere urmand sa fie trecute in categoria de linii neinteroperabile (de importanta secundara), iar daca nu exista interes aceste linii urmeaza sa fie inchise pana la jumatatea lunii octombrie.
Potrivit documentelor citate, la companiile din sectorul feroviar vor fi operate disponibilizari masive.
Cele mai semnificative disponibilizari vor fi efectuate de companiile de transport feroviar, respectiv CFR Marfa, care isi va reduce personalul cu 3.000 de pozitii pana la sfarsitul lunii iulie, CFR SA – cel putin 1.500 de pozitii reduse pana la sfarsitul lunii iulie si CFR Calatori – cel putin 1.000 de pozitii vor fi reduse pana la sfarsitul lunii iulie. Alte companii care vor efectua reduceri de personal in perioada urmatoare sunt: Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), care isi va reduce personalul cu cel putin 600 de pozitii comparativ cu 2010 pana la jumatatea lunii iulie, Interventii Feroviare SA – cel putin 30 de pozitii pana la sfarsitul lunii august, Electrificare CRF – cel putin 110 pozitii pana la sfarsitul lunii august, Telecomunicatii CFR – cel putin 100 de pozitii pana la sfarsitul lunii august, Complexul Energetic Turceni – 200 de posturi vor fi reduse pana la sfarsitul lunii septembrie si Termoelectrica – cel putin 300 de pozitii pana la sfarsitul lunii iunie.
FMI a anuntat luni seara ca a pus la dispozitia Romaniei o noua transa de circa 480 de milioane de euro in cadrul acordului de tip preventiv. Aceasta a doua transa a imprumutului in valoare de 3,5 miliarde de euro, acordat in martie, a fost deblocata luni de Consiliul Director al Fondului Monetar International.
In acest context, John Lipsky, directorul general interimar al Fondului Monetar International, a aratat ca o implementare prompta a planurilor de reforma pentru intreprinderile cheie de stat, incluzand o implicare mai mare a sectorului privat, imbunatatire legislatiei si preturi orientate catre piata, va fi esentiala pentru a imbunatati eficienta economica si a stimula cresterea in Romania.
“Romania a avut un start bun in cadrul noului aranjament. Toate tintele din program au fost indeplinite, ceea ce arata angajamentul autoritatilor pentru continuarea reformelor. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a implementa reforme structurale mai puternice in sectorul companiilor de stat, astfel incat sa nu fie pierdute castigurile economice din reformele anterioare si pentru a spori oportunitatile pentru investitii si crestere”, a spus John Lipsky. AGERPRES