• Logistică

Gebrüder Weiss- lansare reușită în spațiu. În calitate de partener logistic oficial al Swedish Space Corporation (SSC), Gebrüder Weiss a transportat materialul experimental la Cercul Polar. Miercuri, 23 noiembrie, ora 9:25, a avut loc lansarea rachetei de la baza din Esrange, vehiculul suborbital călătorind în spațiu cu o viteză de peste 6.500 de kilometri pe oră.

Gebrüder Weiss- lansare reușită în spațiu

Materialele experimentale au plutit în stare de imponderabilitate 6 minute

Grație traiectoriei parabolice, materialele experimentale au plutit în stare de imponderabilitate la o altitudine de 260 de kilometri timp de șase minute înainte de a reveni pe pământ atașate de o parașută. Sarcina utilă experimentală a aterizat într-o zonă nelocuită la nord de Esrange. O echipă a Swedish Space Corporation a transportat materialele înapoi la bază la bordul unui elicopter. Acum sunt analizate de oamenii de știință.

Gebrüder Weiss- lansare reușită în spațiu

Gebrüder Weiss- lansare reușită în spațiu. Proiect la care s-a lucrat peste doi ani

La lansarea rachetei s-a lucrat peste doi ani. “Eram prinși cu toții într-o stare de activitate febrilă. În final, toți partenerii au contribuit la succesul misiunii. Adresăm mulțumirile noastre și companiei Gebrüder Weiss pentru sprijinul logistic”, a precizat Stefan Krämer, managerul de program al misiunii.
Compania este partener al SSC și a transportat echipamentul de cercetare. Frank Haas, Director de comunicare la Gebrüder Weiss, a fost de față la lansare: „Susținem în permanență proiecte selecționate care trasează viitorul mobilității. Diferitele teste efectuate la bordul rachetei conferă acestei misiuni o importanță științifică deosebită”.

Tranportarea celulelor stem in spatiu

Celule stem pancreatice au fost transportate în spațiu

12 teste de cercetare din domeniile biomedicinei, fizicii, astronomiei și biologiei au fost transportate în spațiu la bordul rachetei. Printre ele se numără și experimentul NeuroBeta al Facultății de Medicină a Universității din Uppsala, care își propune să vindece diabetul de tip 1. Celule stem pancreatice au fost transportate în spațiu, pentru a putea fi studiate ele și activarea lor în condiții de imponderabilitate. „Partea cea mai delicată în acest experiment a fost recuperarea, deoarece eșantioanele trebuiau să ajungă înapoi în laboratorul din Esrange în două ore”, spune Alf Vaernéus, inginerul responsabil de proiect. „Ne bucurăm că totul a funcționat perfect”.

Gebrüder Weiss- lansare reușită în spațiu

13 ceasuri au ajuns în spațiu

La bord s-au aflat și 13 ceasuri ale producătorului elvețian de orologerie FORTIS, pentru a li se studia comportamentul în spațiu. Jupp Philipp, proprietarul FORTIS: „Vrem să construim ceasuri care să fie în mod demonstrabil capabile să funcționeze în spațiu. Mai trebuie să evaluăm rezultatele detaliate ale acestui test de stres, dar putem spune deja că toate ceasurile au revenit pe Pământ intacte și fără ca precizia să le fi fost afectată”.
Compania își propune să dezvolte primul ceas care să poată fi purtat și de astronauții de pe Marte. Ca și Gebrüder Weiss, Fortis este partener de cooperare al Forumului Spațial Austriac. Ambele companii au susținut misiunea analogică de simulare a explorării lui Marte desfășurată în Israel în anul 2021.

Producătorul elvețian de orologerie FORTIS

Au fost lansate 12 experimente științifice

Între 14 și 23 noiembrie, Swedish Space Corporation a desfășurat în nordul Suediei cea de-a 15-a sa misiune spațială. Cu „SubOrbital Express”, 12 experimente științifice au fost lansate în spațiu cu o rachetă pentru a investiga comportamentul lor în condiții de imponderabilitate. Experimentele au fost înaintate de echipe de cercetare din Costa Rica, Brazilia, Portugalia, Italia, Belgia, Elveția, Germania, Liechtenstein și Suedia. Scopul acestei misiuni este acela de a obține informații pentru cercetare și munca astronauților în spațiu

Gebrüder Weiss- lansare reușită în spațiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *