• Știri

Fuziunea dintre Aeroportul International Timisoara si aeroportul din Arad va avea loc, cel mai probabil, in primul trimestru al anului 2011. Anuntul a fost facut, neoficial, de in¬susi primarul Aradului, Gheorghe Falca, la o intalnire de sfarsit de an cu co¬legii de partid si cu directorii princi-palelor institutii aradene, controlate de PDL.

La data de 16 decembrie 2010, Wizz Air a tinut o conferinta de presa la Timisoara. Prima la care a parti¬cipat directorul comercial al companiei. Ce nu s-a spus a fost ca aceasta conferinta a fost una de adio. Wizz Air se muta pe Aeroportul Arad.

Directorul comercial al Wizz Air, Gyorgy Abran, a declarat ca operatorul de transport aerian low-cost are succes la Timisoara. Datele centralizate referitoare la activitatea desfasurata pe Aeroportul „Traian Vuia” arata o crestere a numarului de pasageri transportati cu 37,2%. In spatele acestei cresteri se ascunde, de fapt, intentia companiei de a se muta de pe Aeroportul Timisoara pe cel din Arad.

„Suntem una dintre putinele companii aeriene care si in vremuri de criza am avut o crestere constanta. Suntem lideri de piata pe piata low-cost din Europa Centrala si de Est. De asemenea, in Romania ocupam primul loc, la finalul anului vom ajunge la doua milioane de pasageri”, a declarat Gyorgy Abran, directorul comercial al operatorului aerian maghiar.

In prezent, Wizz Air opereaza in Romania cu trei baze: la Cluj, Bucuresti si Timisoara. Hub-ul de la Timisoara a fost ultimul deschis de compania maghiara, iar succesul inregistrat este unul evident. In perioada 1 decembrie 2009-30 noiembrie 2010, numarul total al pasagerilor care au fost transportati de Wizz Air la si dinspre Aeroportul „Traian Vuia” Timisoara a depasit 365.000 de pasageri. Acest lucru de¬ranjeaza de ani buni concurenta directa a Wizz Air la Timisoara, compa¬nia Carpatair. Cele doua companii au cateva destinatii comune, segment pe care compania maghiara ia din potentialii clienti ai Carpatair. De altfel, cei de la Carpatair fac presiuni de mai multi ani pentru a scoate operatorul Wizz Air de pe aeroportul din Timisoara.

Directorul comercial al Wizz Air, Gyorgy Abran, a vorbit despre deschiderea mai multor rute si destinatii ale companiei, dar a ezitat sa faca publice planurile companiei in ceea ce priveste Timisoara. Conform acestuia, compania nu are in vedere extinderea numarului de curse ope¬rate sau a destinatiilor disponibile la Timisoara, numai daca piata o va cere. Evaziv, acesta a declarat ca „totul este legat de timp si de cerere. Aici am deschis ultima baza comerciala din Romania, in functie de ce va cere si cum va evolua piata vom cres¬te si traficul operat la Timisoara”. Spre bucuria celor de la Carpatair, a caror perseverenta a dat roade, Wizz Air va semna zilele acestea un contract de operare pe Aeroportul Arad si va pleca de pe Timisoara. Chiar daca de abia la 31 martie 2011 expira contractul dintre Wizz Air si Aeroportul Timisoara, noul contract cu Aeroportul Arad va intra in vi-goa¬re la 1 ianuarie 2011. De vina pentru plecarea ungurilor este compania Carpatair, care a avut mai multe con¬flicte comerciale neoficiale cu Wizz Air si a facut lobby la Ministe¬rul Transportului, dar si la forurile eu¬ro¬pene de resort. O mare vina o poar¬ta si conducerea actuala a aero¬por¬tului din Timisoara, incepand cu di¬rectorul general Cornel Sa¬mar¬ti¬nean, care a impus tarife maxime de operare pentru Wizz Air, cu toate ca stia de oferta mult mai relaxata financiar a celor din Arad.

Presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc, este disperat din cauza plecarii operatorului cu cei mai multi pasageri. Cu buna stiinta, Aeroportul Timisoara pierde astfel aproximativ 400.000 de pasageri care se muta spre aeroportul din Arad. Aceasta este premisa asteptata de primarul Aradului, Gheorghe Falca, si agreata tacit de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. Din momentul mutarii Wizz Air la Arad, fuziunea celor doua aeroporturi devine o necesitate logistica, dincolo de ambitiile locale. Adica exact ceea ce dorea Gheorghe Falca in urma cu un an, iar Constantin Ostaficiuc si Cornel Samartinean nu au facut nimic pentru a convinge Wizz Air sa ramana la Timisoara, ci, dimpotriva, i-au determinat sa plece prin impunerea tarifelor maxime pentru a opera la Timisoara.

Raportari false pentru a primi ajutor de stat
Directorul Aeroportului Ti¬mi¬soa¬ra, Cornel Samartinean, a modificat mai multe raportari privind numarul total de pasageri in cursul anului 2010. In rapoartele inainte de acesta, numarul de pasageri era de fiecare data sub un milion. Motivul este unul simplu: cu o cifra sub un milion de pa¬sa¬geri, aeroporturile din Timisoara, Su¬ceava si Cluj primeau ajutoare fi¬nan¬ciare din partea statului roman in valoare totala de 240 milioane de euro.
In urma scandalurilor privind terminalul non-Schengen si a celui privind plecarea Wizz Air, directorul aeroportului din Timisoara a re¬cu¬noscut in luna noiembrie 2010 ca nu¬ma¬rul pasagerilor care tranziteaza de¬pa¬seste un milion de persoane. Astfel, Aeroportul Timisoara mai pierde si ajutoarele financiare de stat. La aceasta situatie a contribuit si compania Carpatair, care a depus o plangere la Comisia Europeana, in urma careia s-a blocat acordarea ajutoarelor de stat catre aeroportul din Timisoara. jurnalul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *