- Știri
Digurile sunt in fazele a doua si a treia de aparare, iar pe stavilarul de la Noianu-Chiscani se pun saci cu balast, apa fiind in buza digului.
Apa s-a infiltrat in unele diguri din judet si din Insula Mare a Brailei. „Monitorizam permanent situatia. Prognoza este ca Dunarea va stationa – are acum un debit de 13.510 mc/s- dar cu ploile astea, asteptam sa mai creasca”, a declarat Adrian Turiac, seful SGA Braila, pentru Adevarul.
Probleme sunt si la Galati, unde Dunarea a depasit cota de inundatii. Nivelul fluviului a ajuns, marti dimineata, la 601 centimetri, cu un centimetru peste cota de inundatie. Situatia a devenit alarmanta si, conform prognozei hidrologilor, viitura va ajunge la Galati peste doua zile.
„Dunarea este umflata si prognozele arata ca este in crestere. Deja debitul a depasit 14.000 metri cubi pe secunda, ceea ce este foarte mult. Monitorizam situatia, pentru a putea interveni la timp”, a precizat Florin Uzumtoma, directorul AFDJ.
Din cauza avertizarii de Cod Galben de ploi care afecteaza judetele vecine, este asteptata, in perioada urmatoare, o crestere semnificativa a debitelor raurilor Siret si Buzau.
Totodata, Dunarea a depasit marti cota de inundatie de 640 de centimetri in dreptul Portului Giurgiu, ajungand la 641 de centimetri. Potrivit specialistilor Capitaniei Portului Giurgiu, Dunarea a depasit marti cu un centimetru cota de inundatie, iar tendinta este in continuare de crestere cu aproximativ un centimetru, mentinandu-se codul portocaliu de atentionare hidrologica.