22 martie 2023
  • Logistică

DHL Global Connectedness Index 2022 este un raport complex privind starea globalizării. Acesta este întocmit pe baza datelor relevante din 171 de țări și teritorii. Studiul realizat de DHL si Stern School of Business de la New York University oferă constatări fiabile. Surprinzând tendințele globalizării prin analiza a 13 tipuri de comerț internațional, persoane, capital și fluxuri de informații.

DHL Global Connectedness Index 2022

Conform unui comunicat de presa remis redacției de către DHL Romania, în prezent, fluxurile internaționale sunt stabile. În contextul factorilor mondiali care au oferit incertitudini în ultimii trei ani. Pandemia de Covid-19, războiul din Ucraina și decuplarea SUA-China.

Concret, după o scădere uşoară în 2020, indicele de conectare globală DHL a crescut din nou peste nivelurile dinaintea pandemiei în 2021. Datele disponibile în prezent indică o creştere suplimentară în 2022, în pofida ritmului mai lent al unor fluxuri. Nivelul comerţului internaţional de mărfuri a fost cu 10% peste cel de dinaintea pandemiei, la jumătatea anului 2022. Călătoriile internaționale au rămas cu 37% sub nivelul din 2019 în 2022, dar s-au dublat față de 2021.

“Globalizarea nu regresează”

“Cele mai recente date prezentate în DHL Global Connectedness Index neagă în mod clar ideea că globalizarea regresează.”, afirmă John Pearson, CEO al DHL Express. “Globalizarea nu este doar un cuvânt la modă, este un factor care ne-a transformat lumea în bine. Prin eliminarea barierelor, deschiderea piețelor și crearea de oportunități, a permis persoanelor fizice, întreprinderilor și națiunilor întregi să crească și să prospere mai mult ca niciodată. Pe măsură ce continuăm să facilităm globalizarea, putem construi un viitor mai bun, care să ne avantajeze pe toți, creând o lume care este mai interconectată, mai prosperă și mai pașnică decât oricând.”

Decuplarea SUA-China

Indicele de conectare globală DHL oferă dovezi că SUA și China se decuplează în multe domenii. Conform raportului, în urma analizării mai multor tipuri de fluxuri comerciale s-a constatat că ponderea fluxurilor SUA cu China a scăzut din 2016. Cu toate acestea, sunt încă legate prin fluxuri mult mai mari decât oricare alte două țări care nu au o graniță comună. Mai mult, datele arată că, până în prezent, decuplarea dintre aceste două țări nu a condus la o fragmentare mai largă a fluxurilor globale între cele doua tari, cele mai puternice economii ale lumii.

DHL Global Connectedness Index 2022

Globalizare vs. Regionalizare

Previziunile privind trecerea de la globalizare la regionalizare nu s-au concretizat, decât, într-o oarecare măsură, în privința fluxurilor de persoane. Aceasta este singura categorie care indică o schimbare către regionalizare, explicația evidentă fiind noile reguli impuse în timpul pandemiei. În ceea ce privește fluxurile comerciale, de capital, de informații și de persoane, acestea au crescut în ultimele două decenii. Fluxurile comerciale s-au extins chiar pe distanțe mai mari în timpul pandemiei de Covid-19. “Rămâne o întrebare deschisă dacă tiparele comerciale vor deveni semnificativ mai regionalizate în viitor.”, spune Steven Altman, senior Research Scholar și director al DHL Initiative on Globalization la Centrul NYU Stern pentru viitorul managementului.

“Multe companii și guverne se concentrează pe nearshoring pentru a regionaliza lanțurile de aprovizionare. Existând beneficii substanțiale de afaceri care pot veni din regionalizare. Pe de altă parte, mai mult de jumătate din comerț are deja loc în interiorul regiunilor, iar beneficiile comerțului pe distanțe lungi sunt încă importante, mai ales că inflația rămâne ridicată, creșterea economică a încetinit și ratele de transport pe containere au scăzut din nou.”

Olanda, țara cea mai conectată la nivel global

În clasamentul de țară reiese că Olanda este in continuare țara cea mai conectată la nivel global. Singapore s-a clasat pe locul al doilea în general și pe primul loc în ceea ce privește dimensiunea fluxurilor internaționale în raport cu fluxurile interne. Regatul Unit are cele mai multe fluxuri distribuite la nivel global. Printre cele 55 de țări cele mai conectate la nivel global, există reprezentanți din fiecare regiune a lumii.

Sursă foto: https://www.dhl.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *