• Știri

Acum doi ani tara de la Marea Baltica accepta o avantajoasa oferta chinezeasca pentru construirea unui tronson din cele mai importante autostrazi ale sale. In 2009, Directoratul polonez de Autostrazi si Drumuri Nationale a angajat compania chineza de stat COVEC pentru a ii construi 49 km din autostrada A2 intre Varsovia si granita cu Germania. Pretul chinezilor era mai mic de jumatate din cel solicitat de restul constructorilor participanti la licitatia in cauza.

La doi ani dupa inceperea lucrarilor si cu un an inainte de termenul prevazut pentru definitivarea lucrarilor, autostrada e gata doar 20%, in conditiile in care aceasta trebuie sa fie gata pana in 2012, cand Polonia, alaturi de Ucraina, va gazdui Campionatului European de Fotbal.

Autostrada poloneza, permisul chinezilor spre UE
Contractul a fost unanim vazut drept permisul de intrare a constructorilor asiatici in Europa. Chinezii au inaintat un pret sub jumatate din bugetul planificat al proiectului. „Nu poti contrui o autostrada la acest pret. Este dumping curat si de aceea am depus plangeri la Oficiul pentru Concurenta si la Comisia Europeana”, declara in 2009 Wojciech Malusi, presedintele Camerei Nationale a Drumurilor.

Preturile sunt posibil de atins deoarece vom folosi fondurile proprii, vom face economii la echipamente si materii prime, ca sa nu vorbim de costurile reduse cu forta de munca, i-au raspuns chinezii.

Subcontractorii polonezi nu s-au vandut ieftin
Strategia initiala a COVEC a fost de a angaja subcontractori locali pentru orice. Pentru a obtine preturile joase dar si profitul necesar, chinezii au fost obligati sa isi plateasca subcontractorii cu mai putin decat erau acestia obisnuiti. Cand nimeni nu a venit sa le bata la usa, chinezii au inteles ca mai toti constructorii le sunt impotriva.

„Ei taie preturile, ne fura munca, distrug piata si noi sa ii ajutam? Nu in aceasta viata”, spunea revoltat directorul unei firme poloneze. In plus, compania, mama nu a asigurat finantarea planificata iar constructorul a ajuns la mana platilor facute de Directoratul de Drumuri. Mai rau chinezii nu au luat in considerare cresterea preturilor la carburanti. Spre exemplu, anul trecut costul asfaltului in Polonia s-a dublat.

Pierderi de sute de milioane de dolari
Consecinta a acestor situatii nebanuite initial, chinezii au fost fortati sa se retraga din proiect inainte de a inregistra pierderi uriase. Estimarile COVEC au fost ca daca ar continua proiectul, acesta ar fi ajuns in final sa coste 786 milioane de dolari, respectiv cu 76% mai mult decat valoarea la care castigase contractul. Ca urmare, chinezii au luat in urma cu cateva zile decizia de a se retrage. Acum Directoratul polonez al Autostrazilor le cere daune de 271 milioane de dolari SUA, insa nici chinezii nu se lasa mai prejos si solicita la randul lor despagubiri.

Ce fac polonezii cu 800 de milioane ?
Ramasi fara solutia chineza, Polonia se orienteaza acum spre construirea autostrazilor cu bani imprumutati. Directoratul de Autostrazi si Drumuri Nationale a angajat zilele trecute un imprumut de 800 de milioane de euro cu Banca Europeana de Investitii, bani care vor fi folositi pentru constructia unei portiuni din autostrada A1, de 36 de kilometri, intre Pyrzovice si Maciejov, in apropiere de Catovice, si a unui tronson de 135 de kilometri din autostrada A4 intre Azarov, de langa Cracovia, si Rzeszov, la granita cu Ucraina.

Cele doua autostrazi, anume A1 si A4, fac parte din coridoarele prioritare trans-europene (TEN-T). Autostrada A1 porneste de la Marea Baltica, traverseaza Polonia, Cehia, Slovacia si ajunge in Austria si va reprezenta o legatura moderna de transport intre Gdansk si Viena, prin Catovice si Brno. Autostrada A4 va traversa sudul Poloniei, din Germania catre Ucraina, si va trece pe langa orasele Vroclav, Opole, Glivice, Catovice si Cracovia. romanialibera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *