• Știri

Europa începe să se confrunte cu o criză de motorină, ca urmare a diminuării livrărilor din SUA. Cauza principală constă în perturbarea transportului global generat de acțiunile rebelilor din Marea Roșie. Drept urmare, prețurile au crescut și vor continua trendul ascendent. Bineînțeles, aceste probleme se resimt și la nivelul țării noastre, prețul la pompă a motorinei fiind în continuă creștere. De la jumătate lunii ianuarie, au avut loc 12 creșteri consecutive de preț la bezinăriile din România. De atunci, benzina și motorina s-au scumpit cu circa 46 de bani pe litru.

Exporturile către Europa au fost diminuate

Europa se afundă într-o mare criză de carburant, nemaiavând access la carburantul din Rusia și diminuându-se livrările din SUA, Orientul Mijlociu și Asia. Implicit, preţurile au ajuns la un maxim al ultimelor patru luni, cu peste 48 de dolari pe baril. Scăderea activității rafinăriilor din SUA și perturbările din comerțul global au redus aprovizionarea cu motorină a Europei. Scăderea exporturilor din America de Nord amplifică o criză de aprovizionare deja existentă în Europa, care se baza anterior pe exporturile de carburant din Rusia. Totodată, mare parte a celorlați furnizori ai Europei, din zona Orientului Mijlociu și Asiei, au fost nevoiți să ocolească Capul Bunei Speranțe din cauza atacurilor rebelilor  Houthi asupra navelor din Marea Roșie, ceea ce a adăugat întârzieri mari și a făcut ca și acest comerț să fie mai puțin profitabil.

Pretul motorinei in Europa, conform bursatransport.com

Criză de motorină în Europa
Criză de motorină în Europa
Criză de motorină în Europa

În fiecare zi vor fi scumpiri la pompă

Carburanții au ajuns să se se cumpeasca de la o zi la alta. Însă, cea mai mare majorare de preț va avea să fie la jumătatea anului, pentru că, în acest an, acciza la carburanți a fost calculată cu o creștere  în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie. Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de circa 40 de bani pe litrul de motorină.

Sursa foto: bursatransport.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *