• Știri

În perspectiva anului 2024, se prefigurează noi provocări pentru mediul de afaceri, printre care se numără impozitele suplimentare, majorarea anumitor taxe, presiuni tot mai mari din partea dinamicii inflaționiste, precum și o declinare a zonei euro, toate într-un context geopolitic actual deosebit de tensionat. Pentru a face față acestor provocări majore, analizele efectuate de o firmă de consultanță subliniază faptul că optimizarea costurilor este absolut esențială, cu un obiectiv de minimum 15%. Companiile sunt nevoie să scadă cheltuielile cu minimum 15%.

Conform acestei analize extinse, companiile vor fi nevoite să își orienteze eforturile de optimizare a cheltuielilor în direcția anumitor variabile cheie precum utilitățile, combustibilul, logistica, asigurările, managementul flotelor auto și gestionarea generală a capitalului de lucru.

Remus Hîrceagă, Country Manager al Expense Reduction Analysts (ERA) România, subliniază că într-un an caracterizat de dificultăți și volatilitate, se impune necesitatea unei reduceri de cheltuieli de cel puțin 15%. Totuși, nivelul exact al reducerilor poate varia în funcție de sectorul de activitate al fiecărei companii și de segmentul de clienți căruia i se adresează. Anul 2024 ar trebui să fie unul al optimizărilor inteligente când vine vorba de bugetul avut la dispoziție.

Companiile sunt nevoie să scadă cheltuielile cu minimum 15%

Pentru a evita transferarea costurilor suplimentare către consumatorii finali și pentru a menține volumele de vânzări pe o pantă ascendentă de creșteri, companiile din domeniul transporturilor bunurilor de larg consum, de exemplu, ar putea fi nevoite să reducă varietatea cheltuielilor cu aproximativ 20-25%, conform managerului ERA România.

Datele recente indică o semnificativă reducere a producției în decembrie a fabricilor din zona euro, ceea ce sugerează că economia se află aproape cu certitudine în recesiune. În acest context, se afirmă că anul 2024 va fi caracterizat de câștiguri substanțiale, dar și de volatilitate și incertitudine implicite. Succesul în acest mediu concurențial dificil va depinde de abilitatea antreprenorilor de a se adapta la noile reguli ale jocului, care sunt nevoiți nu doar să cunoască, ci și să înțeleagă variabilele cu importanță vitală în dinamica și optimizarea bugetului.

Optimizarea costurilor este esențială

Remus Hîrceagă subliniază că „inteligența” va fi cuvântul-cheie în afaceri în anul 2024, referindu-se atât la implementarea tehnologiilor bazate pe inteligență artificială, cât și la stabilirea unor obiective ambițioase, dar realiste. Capacitatea rapidă de decizie în favoarea optimizării costurilor în domeniul transporturilor este considerată crucială pentru succes în acest mediu concurențial.

În ceea ce privește operațiunea de optimizare a costurilor, aceasta implică multiple etape, cu scopul final de minimizare a cheltuielilor și, respectiv, maximizare a profitului. Implementarea acestui proces necesită expertiză profesională pentru a aduce valoare măsurabilă afacerii. Durata unei astfel de operațiuni complexe poate varia de la câteva săptămâni la câteva luni sau chiar câțiva ani, în funcție de contextul economic, circumstanțele specifice fiecărei companii și obiectivele stabilite.

Expense Reduction Analysts (ERA) este o companie globală specializată în consultanță și management, cu o expertiză vastă în gestionarea și optimizarea costurilor. Prezentă în România din 2011, ERA a dezvoltat un model de afaceri implementat la nivel mondial, acoperind peste 60 de țări și oferind expertiză în peste 40 de industrii, de la producția de alimente la spitale și organizații non-guvernamentale.

Sursă foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *