• Știri

“In doua mandate voi face Bucurestiul sa arate mai bine ca Sanghai”, a afirmat Sorin Oprescu la intorcerea din China. Miercuri, in fata presei, primarul general a facut bilantul celor patru zile petrecute la Beijing si Shanghai. A semnat un memorandum, a stabilit cu partea chineza masuri concrete si un calendar de lucru.

“Concret sunt patru domenii in care vom colabora. Primul – dezvoltarea infrastructurii pentru transport si alte cai de comunicatii din Bucuresti. Al doilea, realizarea inelului median ca proiect pe termen lung. Al treilea, dotarea si dezvoltarea spitalelor. Al patrulea, posibilitati de finantare si operare a acestor proiecte”, a spus Sorin Oprescu. Primii pasi in relatiile de colaborare intre municipalitate si marile firmele chinezesti Sanhai Construction Grup, Beijing Municipal Construction Group si China Comunication Construction Company se vor concretiza prin deschiderea unor reprezentante la Bucuresti.

Autostrada suspendata – rebotezata “drum expres”. Lucrarile pornesc la sfarsitul anului
In urma vizitei in China, autostrada suspendata se va numi “drum expres”, din cauza ca “legea nu da voie sa construiesti o autostrada in interiorul orasului”, a declarat Sorin Oprescu. Primarul a explicat ca “drumul expres va fi si suspendat si pe pamant, pastrandu-si acelasi traseu. Va fi suspendat acolo unde trebuie sa ocolesc monumentele istorice. Constructorul va fi firma Sanghai Construction Grup, o firma cu experienta in autostrazi suspendate si tunele. Prima sapa va fi data la sfarsitul acestui an iar primii 16 kilometri vor fi construiti in aproximativ un an si jumatate”.

Consortiul chinez Shanghai Construction Group este interesat sa investeasca in tot inelul median al Capitalei. Investitia se ridica, potrivit lui Oprescu, la 700-800 de milioane de euro iar banii ar urma sa fie recuperati din exploatarea autostrazii suspendate pe un numar de ani. Sorin Oprescu a explicat ca intregul inel median din care face parte si autostrada suspendata va avea o lugime totala de 52 de kilometri.

“Am vazut cum si-au organizat ei circulatia in Shanghai in special, cu autostrazi sau drumuri. Sa nu mai zic autostrazi, ca legea spune ca nu ai voie sa faci autostrazi in oras. Drumuri expres construite in Shanghai pe perioada a 2 ani de zile, 10 km. La ei este mai simplu, pentru ca pamantul este al statului. Dar au avut de dezafectat o serie intreaga de cladiri. Cam de 20 de ani, ei au renuntat la cladirile vechi si pe locul lor au concesionat, fie catre francezi, fie catre americani. Concesiuni care acum s-au terminat si au ramas in proprietatea Shanghaiului”.

Primarul general a mai spus ca, pe termen lung, China ar putea investi in infrastructura Capitalei 7-8 miliarde de euro, respectiv in inelul median, strapungeri si largiri de sosele.

Oprescu vrea trenuri magnetice si automobile electrice
“Am vizitat doua uzine de autovehicule de tip hibrid si autovehicule electrice. Ele se construiesc relativ usor. Sunt reincarcabile de la un interval de 4 ore pentru transportul urban in principal, pentru taxiuri, intre 4-6 ore. Exista si incarcare rapida de o ora. Si au autonomie de 250 kilometri. Am revenit in tara cu convingerea ca aceste lucruri se pot realiza si la Bucuresti, avand sustinerea partenerilor chinezi”, a declarat Sorin Oprescu.

Pe langa autovehicule de tip hibrid si electrice, primarul general ar mai vrea si trenuri magnetice care sa asigure legatura pentru inceput cu aeroportul Otopeni iar in timp – si cu cel care se va construi in partea de sud a Capitalei. “Am luat cu mine toate prospectele posibile. Am sa vorbesc cu doamna ministru Boagiu cu toata persuasiunea care ma caracterizeaza, pentru acest tip de trenuri”, a spus Oprescu

Impresiile lui Oprescu din China

  • – “N-am crezut vreodata ca vad China fara biciclete. Pietonii n-au nici un drept. Traverseaza pe rosu ca sa se fereasca de masini”
  • – “Au economia planificata. Nici noi nu ar fi trebuit sa omoram Ministerul Planificarii. La ei totul e planificat – la noi, dupa ureche. Chinezii vorbesc doar despre investitii si nu mai pomenesc cuvintul comunism”
  • – “Nu mi-a placut mancarea. Tot am invartit masa aia. M-au intrebat ce sa-mi aduca. Am cerut pachetele, auzisem eu ca sunt singurele facute din legume. Nu stiu cum au facut, dar mi le-au adus. N-am mancat cu betisoare. I-as fi scos ochii lui Stanescu cu ele… La masa, tot spuneau: sa inchinam in cinstea delegatiei. Pana la fund. Daca beam asa…”.
  • – “N-am vazut femei frumoase. Nu mi-au placut”

gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *