- Știri
In cazul unui accident usor, care nu s-a soldat cu victime sau cu lovirea mai multor masini, aveti posibilitatea sa incheiati o constatare ami abila, prin care sa scutiti timpul pierdut pe la usile sectiilor de politie.
Potrivit raportarilor transmise de societatile de asigurari, peste 55% din dosarele de dauna avizate in acest an pe baza RCA au fost deschise in baza formularelor de constatare amiabila de accident. Procedura e mai putin birocratica, insa sunt cazuri in care recuperarea banilor de la asigurari poate fi intarziata cu lunile pe motiv ca actele depuse nu sunt in regula sau pentru ca accidentul pare suspect.
Asiguratorul poate face investigatii in orice situatie
„Doi conducatori auto implicati intr-un accident din care au rezultat numai daune materiale si numai la propriile masini au dreptul sa aleaga: fie folosesc formularul de constatare amiabila, fie se adreseaza politiei. In cazul in care soferii implicati in accidentul rutier nu ajung la o intelegere, se pot adresa politiei, ca si pana acum”, detaliaza Catrinel Frincu, director al Directiei Comunicare si Relatii Mass-Media de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Desi autoritatile sustin ca procedura constatarii amiabile se aplica cu succes de foarte mult timp in majoritatea statelor europene, la noi inca are sincope: multi soferi se plang de faptul ca deschiderea unui dosar de dauna dureaza prea mult sau ca sunt acuzati ca si-au inscenat propriile accidente.
Specialistii CSA sustin insa ca formularul de constatare amiabila nu „largeste mana” asiguratorului sa invinuaiasca un sofer ca si-a inscenat accidentul, dar nici nu-l stramtoreaza.
„Indiferent de protocolul ales (fie prin procesverbal al politiei, fie prin formularul de constatare amiabila), societatea de asigurare are dreptul, ca si pana acum, sa faca propriile investigatii cu privire la accident, daca suspecteaza ca ar fi ceva in neregula, chiar daca dauna ar fi avizata printr-un proces-verbal al politiei. Nu poate fi vorba despre faptul ca asiguratorul profita de constatare si nu plateste daunele”, spune Catrinel Frincu.
„Faceti constatare, insa bazati-va si pe dovezi proprii”
Pentru a evita banuieli din partea asiguratorului este bine sa aveti propriile dovezi ale accidentului, recomanda un sofer care cu greu si-a recuperat banii dupa un accident in care nu a fost vinovat.
„E bine sa faci constatare amiabila, dar trebuie sa fii acoperit de probe pentru ca e posibil ca asiguratorul soferului vinovat sa nu te creada ca accidentul a avut loc. E bine sa fotografiezi accidentul pentru ca 90% din dovezi se bazeaza pe poze”, recomada Augustin Apostol.
EXEMPLU
Dosar de daune intarziat din cauza soferului vinovat
Bucuresteanul Gheorghe Gherman a avut un accident cu un TIR in luna septembrie, in zona Sinaia. Pentru a evita aglomeratia de la politie, a fost de acord sa faca o constatare amiabila.
Dupa aproape doua luni de la accident, soferul vinovat nu a depus actele necesare la compania de asigurari, asa ca cel nevinovat nu si-a putut repara masina. Reprezentantii firmei implicate, Carpatica Asigurari, sustin ca situatia a fost cauzata de faptul ca formularul de constatare amiabila nu a fost completat corespunzator.
„Soferul TIR-ului nu a depus declaratia de accident”
„Dupa mai bine de o luna de la accident, soferul TIR-ului nu s-a prezentat la agentia asiguratoare din localitatea in care domiciliaza pentru a depune declaratia de accident, drept pentru care mie nu mi s-a deschis dosarul de daune si nici nu mi s-a eliberat documentul in baza caruia sa pot duce autoturismul in service in vederea repararii”, ni s-a plans barbatul.
Reprezentatii firmei de asigurari incriminate, Carpatica, spun ca soferul „s-a prezentat la centrul de dauna din Bucuresti in vederea deschiderii unui dosar de dauna, insa nu a putut pune la dispozitie documentele necesare avizarii unei daune, in speta, formularul de constatare amiabila completat de ambii conducatori auto. Ulterior, personalul companiei de asigurari i-a prezentat domnului Gherman conditiile necesare deschiderii unui dosar de dauna, mai precis formularul de constatare amiabila complet si corect completat”, explica Alina Pascariu, director la Departamentul de marketing al Carpatica Asigurari.
In plus, compania l-a contactat pe soferul vinovat si a ramas sa se prezinte la sediul companiei pentru completarea corespunzatoare a actelor necesare. Dupa ce reporterii EVZ s-au interesat de caz, soferul nemultumit a fost chemat si i s-a deschis dosarul de daune.
REGULI
Formularul trebuie completat corect si semnat de ambele parti
„Depunerea formularului Constatare amiabila de accident de catre oricare dintre cele doua parti implicate reprezinta avizare de dauna si obliga asiguratorul sa deschida dosarul de dauna si sa efectueze constatarea pagubelor”, potrivit articolului 13 din Norma privind utilizarea formularului Constatare amiabila de accident. Atat timp cat formularul a fost completat corect si semnat de ambele parti, asiguratorul nu poate refuza deschiderea dosarului de dauna.
„In aceste conditii, daca asiguratorul nu-si indeplineste obligatiile, consumatorul are posibilitatea de a sesiza Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, institutie abilitata sa faca verificari si sa aplice sanctiuni contraventionale in acest domeniu”, explica Mihai Titichi, sef Serviciu juridic la Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania. evz.ro