• Știri

De asemenea, agentia de control al traficului aerian din Europa a alcatuit o echipa care va determina daca reactia autoritatilor a fost potrivita, in momentul cand, sub amenintarea unui nor de cenusa vulcanica, au inchis spatiul aerian, relateaza AP.

Comisarul european pentru transporturi, Siim Kallas, a declarat ca CE a cerut tarilor membre sa ofere ajutor companiilor afectate prin imprumuturi cu dobanzi la nivelul pietei si amanarea platii datoriilor. In mod normal, astfel de masuri sunt interzise in UE.

Kallas a avertizat statele membre sa nu ofere alte ajutoare decat cele mentionate mai sus, pentru a le ajuta cu problemele legate cu fluxul de bani. De asemenea, el a declarat ca, potrivit unor estimari, pierderile au fost de 1,5 – 2,5 miliarde de euro, atat pentru companiile aeriene, dar si pentru alte sectoare conexe, cum ar fi tur operatorii.

Nu in ultimul rand, Eurocontrol, agentia independenta de cotrol al traficului aerian, din care fac parte 38 de state, a insistat pentru implementarea conceptului Single European Sky (Spatiu aerian european unic), care se negociaza deja de doua decenii.

Prin acest concept, ar fi pus la punct un plan de management al crizei mai eficient, atat in cazul unor dezastre naturale, cat si in cazul amenintarilor teroriste, epidemii sau revolte sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *