• Știri

Dar majoritatea ofertelor de masini noi valabile pana pe 31 decembrie presupun depunerea a trei vouchere in valoare totala de 2.700 euro.
 
Drept urmare a crescut si cererea de tichetele valorice obtinute in urma casarii autoturismelor mai vechi de 10 ani, ceea ce a dus la scumpire lor pe final de an.
 
In momentul de fata mai sunt in piata aproximativ 25.000 de vouchere iar preturile s-au dublat fata de lunile anterioare ajungand la 1.900- 2.000 de lei/ tichet.
 
Cel mai mic pret pentru aceste tichete s-a inregistrat in vara, atunci cand se vindeau in multe cazuri cu mai putin de 1.000 de lei.
 
Dar care ar fi motivele scumpirii. In primul rand, cererea in crestere pe final de an. Cei care aveau in plan sa-si cumpere o masina noua, se grabesc sa o achizitioneze pana la sfarsitul anului, pentru a evita noua taxa auto care va intra in vigoare din 2011, inclusiv pentru masinile Euro5. Inmatricularea masinii va presupune anul viitor costuri suplimentare.
 
Cererea a fost stimulata si de dealerii auto, care au scos in piata oferte si reduceri de preturi , cu scopul de a mai recupera vanzari pe final de an si a-si lichida stocurile.
 
Un al motiv pentru scumpirea voucherelor este dat de prelungirea perioadei de valabilitate a acestora pana la sfarsitul lunii ianuarie 2011. Daca nu ar fi fost prelungita perioada, detinatorii de astfel de tichete s-ar fi grabit sa scape de ele, iar preturile ar fi coborat la cateva sute de lei noi. Dar in acest caz, mai au timp sa obtina un pret cat mai bun pe ele.
 
Initial, Programul Rabla ar fi trebuit sa se termine pe 23 noiembrie, data dupa care aceste tichete valorice si-ar fi pierdut valabilitatea. Dar din cauza faptului ca in piata ramasese un numar foarte mare de vouchere, peste 30.000, Ministrul Mediului, Laszlo Borbey, a decis prelungirea programului pana anul viitor, pe 31 ianuarie.
 
Asa ca, daca ne uitam pe site-urile specializate in vanzarea de astfel de tichete valorice, cele mai multe oferte de vanzare au ca pret 2.000 de lei.
 
Cumparatorii sunt numerosi, majoritatea fiind dispusi sa plateasca pe loc 1.700-1.750 de lei pentru un tichet. Insa, vanzatorii nu par convinsi sa lase din pret.
 
Anul acesta Programul Rabla a permis folosirea a trei tichete valorice pentru achizitia unui autoturism nou. Valoarea unui astfel de tichet obtinut in urma casarii unei rable, este de 3.800 de lei.Tot ca noutate, aceste vouchere sunt transmisibile, putand fi vandute pe piata libera.
 
Dupa succesul inregistrat de programul Rabla din acest an, oficialii pregatesc pentru anul viitor o noua varianta. Va fi posibila folosirea a patru vouchere la achizitia unei masini noi, insa, valoarea acestora va scadea la 3.000 de lei/tichet.
 
In aceste conditii, cand crezi ca este mai bine sa cumperi masina? In decembrie, sau anul viitor?
 
Daca de exemplu vrei sa iei o masina de 8.000 de euro, cu motor Euro 5, scoasa la oferta ( valabila doar cu trei vouchere depuse), atunci, in caz ca nu le ai deja, trebuie sa cumperi din piata aceste tichete care vor mai creste pretul masinii cu 1.350 de euro ( 3x 450 euro= 1.350 euro).
 
Daca astepti pana anul viitor, pe finalul lunii ianuarie pretul voucherelor ar putea scadea la sub 1.000 de lei, ceea ce ar insemna o economie de aproximativ 700 de euro. Vei fi nevoit sa platesti in schimb taxa de inmatriculare care va fi de cateva sute de euro pentru o masina de litraj mediu spre mic. incont.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *