• Știri

Pusi in fata acestei situatii, unii au ales sa protesteze la pompe impotriva scumpirilor, altii renunta la masina sau o utilizeaza mai rar, iar o alta categorie isi instaleaza sistem GPL.
 
Solutia noastra ar fi reducerea consumului de carburant prin diferite metode practice:
 
1. Motorul nu trebuie lasat sa se incalzeasca pe loc, ci odata ce este pornit, trebuie sa te pui in miscare. Apoi, treptele de viteza trebuie schimbate adecvat, fara sa stai inutil intr-o anumita treapta, iar cand ai ajuns la viteza dorita, incearca, pe cat posibil, sa o mentii constanta. Ia-ti “avant” inainte sa urci un deal, altfel spus, gandeste anticipativ, pentru ca daca accelerezi la deal, evident, vei consuma mai mult carburant.
 
2. Nu merge cu motorul subturat. Este foarte des intalnita acesta meteahna, mai ales in randul taximetristilor,  motorul subturat, adica intr-o treapta de viteza superioara fata de cea care ar fi adecvata vitezei cu care se deplaseaza masina. De exemplu se merge cu 50-60km/h in viteza a cincea. Gresit! Masina consuma mai mult atunci cand este subturata, la fel ca si atunci cand este supraturata. Folositi treapta de viteza optima la turatia optima. Pentru fiecare model de masina exista recomandari ale constructorului cu privire la turatia optima la care trebuie schimbate treptele de viteza. Consultati-le!
 
3. Si stilul agresiv de a conduce este pagubos. Viteza, accelerarea rapida si franarea brusca sporesc consumul. Cu cat viteza este mai mare, cresc rotatiile pe minut si, implicit, consumul. Iar fortarea masinii necesita si ea mai mult combustibil. Daca eviti toate acestea, poti reduce consumul cu pana la 22% pe autostrada si 5% in oras.
 
4. De asemenea, fiecare masina are un consum optim de carburant la o anumita viteza. Trebuie sa stii cu ce viteza sa mergi, ca sa nu irosesti benzina. De pilda, la unele autoturisme aceasta limita este 100 de kilometri pe ora. Iar fiecare kilometru in plus inseamna bani mai multi. Conform Departamentul de Energie (DOE) din Statele Unite, fiecare 10 kilometri peste viteza de 110 kilometri pe ora aduc un consum cu pana la 7% mai mare.
 
5. Presiunea din pneuri are o mare importanta. Cele cu presiune scazuta au nevoie de mai multa energie, deci de mai mult carburant. Potrivit studiilor realizate de americanii de la DOE, presiunea necorespunzatoare din pneuri creste consumul de carburant cu 3%.
 
6. Fii atent la bagaje! Nu tine in masina lucruri de care nu ai nevoie, in special unele care cantaresc mult. De exemplu, 50 de kilograme extra maresc consumul cu pana la 2%. Atentie, insa, procentajul se modifica in functie de masina. Vehiculele mici sunt afectate mai mult decat cele mari de aceasta forta suplimentara pusa pe ele.
 
7. Fa-ti ruta in gand sau pe GPS, inainte sa pornesti la drum. Cauta cele mai scurte si mai putin aglomerate variante. Astfel poti evita kilometri in plus sau traficul aglomerat si automat obtii un consum redus.

8. In oras, unde consumul de carburant este la nivel maxim, poti face economii daca opresti motorul la stop. In ce conditii? Daca semaforul arata culoarea rosie pentru mai mult de 15-20 de secunde, atunci merita sa opresti motorul, inca dinainte de a ajunge la stop. Daca nu stii exact cat vei sta pe loc, de ajutor poate fi si cronometrul instalat la unele semafoare.Majoritatea noilor modele, lansate in ultimii 2 ani sunt dotate cu sistemul start/stop care comanda oprirea motorului in momentul in care masina stationeaza. Motorul porneste din nou in momentul in care apesi pedala de ambreiaj.
 
9. Exista inca dilema cu privire la folosirea aerului conditionat. Sunt multe conditii si criterii de luat in calcul pentru a stabili daca aerul conditionat iti va creste consumul sau nu.
 
Germanii de la Dekra Test Center au facut proba: au luat un Volkswagen Golf TDI de 100 cai putere, cu 4 persoane la bord, bagaje de 40 de kilograme si au parcurs de 800 de kilometri. Cand a fost utilizat sistemul de climatizare la 18-22 de grade Celsius, consumul s-a redus cu 1,9% fata de parcurgerea drumului cu cele patru geamuri deschise.
 
Totusi, setarea aerului conditionat la maximum creste consumul. Care ar fi solutia optima? Nu porni aerul conditionat din prima. Vara, deschide mai intai geamurile, pana cand iese tot aerul cald din masina si apoi seteaza o temperatura moderata, de 22 de grade Celsius.
 
10. Nu mergeti cu farurile aprinse daca nu e cazul. Mersul cu farurile aprinse pe timpul zilei (cu exceptia modelelor la care farurile pornesc automat odata cu motorul) costa pana la 0,2 litri suplimentari la suta de kilometri, potrivit unui test facut de Skoda.
 
Acestea ar fi metodele general valabile!
 
Mai sunt si alte metode care pot fi eficiente daca se indeplinesc anumite conditii:
 
11. De exemplu, folosirea de carburanti premium (mai scumpi) ar putea reduce consumul daca masina “stie sa aprecieze” calitatea carburantului, pentru ca a fost construita astfel. In caz contrar, dai bani in plus degeaba! incont.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *