• Logistică

Nokian Tyres Oradea este prima uzină din lume care produce anvelopele și are zero emisii dioxid de carbon. Lucrările la construirea fabricii au început şi au termen de finalizare doi ani. La finalul lunii iulie 2024 vor fi produse primele anvelope „made in Oradea”. Investiția se ridică la valoarea de 650 milioane de euro. Dintre care 100 milioane de euro reprezintă ajutor de la statul român. Fabrica Nokian va fi construită pe un teren cu o suprafață de 50 de hectare. Investiția va genera aproximativ 500 noi locuri de muncă, iar personalul va fi pregătit în fabrică.

Au început lucrările la fabrica Nokian Tyres Oradea

Reprezentanţii Nokian Tyres au evidenţiat rolul strategic al acestei investiţii pe plan mondial. Aceasta fiind prima fabrică cu emisii zero de bioxid de carbon din lume. Va produce 6 milioane de anvelope premium pe an, all seasons, pentru Europa Centrală, cu tehnologii automatizate, soluţii digitale şi angajaţi super calificaţi. „Astăzi facem istorie! Ne-am angajat să fim lideri în sustenabilitate. Activitatea noastră este susţinută de cultura şi valorile noastre, un exemplu foarte bun fiind siguranţa la locul de muncă, la un nivel foarte ridicat.”, a spus CEO-ul Jukka Moisio. Totodată, acesta a mai afirmat că având competenţa ştiinţifică a unui centru de inovare şi cercetare, vor fi introduse materiale reciclate în anvelope, având în vedere că un obiectiv prevede ca până în 2030 un procent de 50% din materiile prime din cauciucuri să fie regenerabile sau reciclate.

Ajutor de stat in valoare de 100 mil. euro

Ajutorul de stat a fost acordat acestui investitor în luna ianuarie a acestui an, sub formă de grant cu o valoare de 99,55 milioane euro, pe o perioadă de 5 ani, între 2023 și 2028. „Aceste sume de bani vor asigura finanțarea costurilor legate de înființarea fabricii, dar și pentru a aborda deficitul de finanțare aferent acestei investiții.”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Este o investiție de peste 650 de milioane de euro, dar din această investiție, ajutorul de stat este unul consistent, de aproximativ 100 de milioane de euro. Ca atare, este din punctul meu de vedere, un model de a înţelege modul în care ne putem sprijini reciproc pe proiecte de anvergură. Avem nevoie de proiecte de anvergură care să aibă o contribuție substanțială la dezvoltarea economiei noastre.”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Ambasadorul Finlandei în România: Fabrica de anvelope Nokian de la Oradea, un mesaj către alţi investitori

Ambasadorul Finlandei în România, doamna Marjut Akola, a declarat că această investiție de 650 de milioane de euro este un mesaj important și către alți investitorii finlandezi și străini să investească în România. Totodata, demnitarul finlandez a menționat faptul că este o zi importantă pentru Europa și una deosebită pentru relațiile excelente dintre Finlanda și România.

„Aș vrea să felicit decizia Nokian Tyres pentru că a ales această locație, fabrica de la Oradea fiind o contribuție excelentă pentru relațiile comerciale bilaterale. Această investiție de la Oradea trimite un mesaj important către investitorii străini, pentru că Oradea este un mediu de afaceri favorabil și va încuraja şi alte companii din Finlanda să investească în România și să aibă mai multe relații comerciale cu România. Ieri am avut un eveniment la Camera de Comerț a României unde s-a arătat că sustenabilitatea este în centrul gândirii economice finlandeze.”

Eu sunt foarte mândră că Nokian Tyres a decis să aibă un plan măreț și să ridice această fabrică de anvelope cu emisii zero de bioxid de carbon, prima din lume. Acest exemplu ar trebui urmat de multe companii din România. Vreau să felicit conducerea companiei Nokian Tyres pentru această decizie vizionară în beneficiul României, Europei şi evident al Finlandei.”, a declarat Marjut Akola.

Sursă foto: Reuters.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *