• Știri

Inchirierile au inregistrat o creștere de 10% fața de acelasi interval al anului 2012. Beneficiari au fost firme de IT si constructii, acestia optand pentru cladiri de birouri in zone accesibile sau cu solutii flexibile de transport oferite de proprietar.
Cele mai reprezentative tranzactii in care DTZ Echinox a fost implicata in ultimele trei luni sunt intermedierea contractelor de inchiriere, de catre trei companii de top din industria  IT, a doua etaje in cladirea de birouri Afi Park 1, totalizand o suprafata de 2,350 de mp. Aceasta tranzactie a dus la un grad de ocupare de 85% a proiectului, si reprezentarea investitorului IMMOFINANZ Group in procesul de inchiriere catre Societatea de Constructii in Transporturi Bucuresti, a 1,500 mp, in cladirea North Center.
„Datorita accesului facil si apropierii de Politehnica, zona de vest a Bucurestiului este preferata de clienti, mai ales de companiile din segmentul IT. Negocierile pentru inchirierea celor doua etaje in cladirea de birouri Afi Park 1 au durat aproximativ 6 luni, iar incheierea tranzactiilor ne da incredere ca anul va continua in acelasi ritm dinamic in care inceput”, comenteaza Bogdan Bogatu, consultantul DTZ Echinox implicat in negocierea de la Afi.
Celelate tranzactii incheiate de DTZ Echinox reprezinta relocari sau reinnoiri de contracte in locatii existente, in conditiile in care proprietarii au inceput sa inteleaga cererea relativ redusa de metri patrati, comparativ cu anii 2006-2008, si sa raspunda proactiv cerintelor chiriasilor.
In cladirile de birouri din Bucuresti durata medie a unui contract este de 3-5 ani. In functie de suprafata inchiriata, de perioada contractului sau de faza in care a ajuns constructia unui proiect nou (in cazul pre-inchirierilor) bonusurile oferite de proprietar imbunatatesc nivelul chiriei contractuale. Aceste bonusuri constau in luni de chirie gratuita sau contributie din partea proprietarului la viitoarele lucrari de partitionare a spatiului inchiriat si inlesnesc procesul decizional al chiriasilor.
In 2012 volumul net al inchirierilor de spatii de birouri (cuprinzand inchirierile de spatii noi, pre-inchirierile si prelungirile de contracte) a fost de 154,000 mp, cele mai multe tranzactii concretizandu-se in trimestrul al doilea al anului.
Pentru 2013 estimam un volum al inchirierilor apropiat de cel inregistrat in 2012, de maximum  170,000 – 180,000 mp, cu mentinerea unei ponderi semnificative din volumul total al spatiilor inchiriate a contractelor de pre-inchiriere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *