• Știri

Aproximativ 750.000 de soferi se pregatesc sa-si innoiasca de luna viitoare politele de raspundere civila auto (RCA) incheiate pe o perioada de sase luni in campania de iarna, astfel ca multi asiguratori isi tenteaza in continuare clientii cu tarife reduse.

Lupta intre asiguratori ramane apriga: tarifele sunt la nivelul din campania din iarna, cand majoritatea jucatorilor venisera cu reduceri de 20%-25% fata de standardele de atunci.

Mai mult de 1,8 milioane de polite de asigurare obligatorie a autovehiculelor au fost vandute in perioada campaniei de iarna, arata datele CSA. Circa 40% din soferi prefera sa incheie asigurare pe o perioada de sase luni. Astfel, in 2010 s-au emis 6,5 milioane de polite RCA, in timp ce numarul autovehiculelor asigurate este de numai 4,5 milioane.

Preturile politelor RCA difera insa semnificativ de la o companie la alta, acelasi asigurat putand sa plateasca, de exemplu, pentru o polita incheiata pe sase luni pentru un autovehicul cu motor de 1.400 de centimetri cubi de la circa 150 de lei pana la 600 de lei.

“E surprinzator ca apar asemenea diferente. E o situatie anormala. Asiguratorii care vand polite RCA au statistici pe baza carora stabilesc primele si imi e greu sa cred ca o companie care practica tarife mici are doar un portofoliu de asigurati cu rata de dauna foarte mica. Acoperirea prin reasigurare poate fi doar o solutie pe termen scurt”, comenteaza Fanel Plopeanu, managing partner la compania de consultanta in asigurari Senecta Consulting.

De exemplu, pentru un autovehicul cu o capacitate cilindrica de 1.400 de centimetri cubi un sofer in varsta de 35 de ani din Bucuresti plateste circa 135 de lei pentru o polita incheiata la Carpatica Asigurari sau Euroins, dar tariful ajunge la 435 de lei in cazul Allianz?tiriac, potrivit datelor brokerului de asigurari Otto Broker.

Diferentele sunt mai mari in cazul soferilor mai tineri, acestia fiind considerati mai riscanti. De exemplu, un asigurat in varsta de 23 de ani plateste pentru un autovehicul cu o capacitate de 1.400 de centimetri cubi o prima de asigurare pe sase luni de 136 de lei la Carpatica, dar tariful urca pana la 594 de lei la Generali.

Primele difera foarte mult de la o categorie de varsta la alta chiar si in cadrul aceleiasi companii. Astfel, la Omniasig un sofer in varsta de 23 de ani plateste 464 de lei pentru asigurarea unui autovehicul cu o capacitate cilindrica de 1.400 de centimetri cubi, in timp ce un asigurat cu 12 ani mai in varsta este taxat cu numai 163 de lei.

“Aceste companii si-au stabilit tarifele in concordanta cu analizeze statistice pe care le detin. S-a vazut ca aceasta categorie de varsta reprezinta un factor de risc mai mare”, explica Plopeanu.

Asigurarile RCA reprezinta o piata de peste 500 mil. euro, insemnand o treime din totalul pietei de asigurari generale. Asiguratorii au redus cu circa 20-25% tarifele politelor de asigurare obligatorie a autovehiculelor la inceputul acestui an pentru a atrage mai multi clienti carora sa le vanda ulterior si alte produse.

“RCA ramane un segment care ar putea fi tentant pentru ca unii asiguratori sa incerce sa castige usor volum de afaceri, dar ceea ce am vazut in aceasta perioada de criza este canalizarea efortului unui numar tot mai mare de companii in directia acordarii unei mai mari atentii dezvoltarii pe segmente de asigurari nonauto”, spune Rangam Bir, directorul general al Allianz?tiriac. zf.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *