• Naval

România a solicitat Comisiei Europene un ajutor în valoare de 126 de milioane pentru modernizarea porturilor de la Marea Neagră, iar acesta a fost în sfârșit aprobat. Banii vin în ajutorarea traficului comercial, care a fost afectat de izbucnirea războiului ruso-ucrainean în februarie 2022. Uniunea Europeană a creat niște culoare de solidaritate, pentru facilitarea transportului de mărfuri spre Ucraina.

Pentru a fi aprobat sprijinul financiar, România a elaborat un plan al întreprinderilor din porturile constănțene în ceea ce privește aducerea unor instalații de manipulare și depozitare a mărfurilor care nu au mai ajuns în Ucraina. Acest lucru s-a întâmplat din cauza drumurilor maritime blocate de către armata rusă.

Aprobare europeană pentru ajutoare de stat

Ajutorarea de stat se va aplica până la 31 decembrie 2024. Printre beneficiarii de această sumă se numără: porturile de pe granița de estetică a Uniunii Europene (Constanța, Galați, Giurgiu); canalul Dunăre-Marea Neagră (Poartă Albă, Midia și Năvodari); canalul Sulina sau porturile considerate „satelit” (Midia și Mangalia).

„Această schemă în valoare de 126 de milioane euro va permite României să reducă blocajele create de creşterea bruscă a volumului de mărfuri care sosesc în porturile de la Dunăre şi Marea Neagră. Ajutorul va sprijini operatorii portuari să prelucreze şi să depoziteze mărfurile care îşi aşteaptă rândul, reducând astfel blocajul cauzat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Acest lucru va contribui la planul de acţiune al UE pentru culoarele de solidaritate, fără a denatura în mod nejustificat concurenţa pe piaţa unică”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, legat de acest subiect.

Schimbări pozitive pentru Ucraina

Ajutorul va fi oferit sub forma unor granturi care ajung la suma de 10 milioane de euro, iar acestea sunt destinate societăților de logistică din toate porturile românești. Această finanțare aduce schimbări pozitive pentru Ucraina deoarece vor fi facilitate culoarele de solidaritate dintre aceasta și Uniunea Europeană în ceea ce privește ajutoarele de stat.

“Comisia a evaluat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special al articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activităţi economice în anumite condiţii”, se prezintă într-un comunicat emis de executivul comunitar.

Efectele pozitive pe care acest ajutor le aduce compesează eventualele consecințe mai puțin plăcute în ceea ce privește schimburile comerciale dintre statele membre ale Uniunii Europene.

Companiile de logistică vor primi aceste ajutoare doar dacă sunt indispensabile în ceea ce privește acoperirea costurilor suplimentare pentru echiparea și depozitarea mărfurilor deviate de la cursul lor obișnuit. Sprijinul financiar a fost aprobat odată de au fost implinite normele UE pentru ajutorarea statului.

Sursă foto: Unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *