• Știri

KeysFin este o companie de business information si credit risk management. Analistii companiei au vrut sa vada cine sunt investitorii straini din Romania. Cei mai vizibili sunt Renault, Lafarge, Vodafone, Orange sau Telekom.

Ei au analizat datele unui numar de aproximativ 100.000 de actionari persoane juridice cu pachete de actiuni majoritare (peste 50%) inregistrati la ONRC. Rezultatele au fost unele cel putin surprinzatoare.

Business-ul in Romania se duce tot mai mult prin intermediul unor off-shore-uri. Dovada consta in faptul ca cipriotii au ajuns sa controleze 19% dintre afacerile inregistrate cu actionari straini inregistrate la ONRC.

 Pe locul secund s-au clasat italienii, cu 12%, urmati de olandezi si germani cu 9%, respectiv 8%.

Un alt grafic, extrem de sugestiv, arata ca business-ul este gestionat, in principal, de fondurile de investitii.

Cine sunt investitorii straini din Romania

Cel mai important investitor in economia romaneasca este Broadhurst Investments Limited. Business-ul reprezinta un fond de investitii cu afaceri specializat in tranzactii imobiliare, constructii, informatii si comunicatii, industria prelucratoare, comert, intermedieri financiare si asigurari.

Cine sunt investitorii straini din Romania

Broadhurst Investments Limited are actiuni la 55 companii inregistrate la ONRC, un record in materie.

Broadhurst este prezent in mai toate domeniile importante din economie.

Fondul de investitii este prezent in 36 de firme de tranzactii imobiliare, 8 de comunicatii-informatii si 5 din industria prelucratoare.

In aceleasi coordonate se inscriu si urmatorii doi jucatori prezenti in topul KeysFin.

Fondurile de investitii NE Property Cooperatief U.A. si SIF Imobiliare  PLC detin actiuni la 20, respectiv 19 companii.

Cele doua fonduri sunt prezente cu investitii in cam aceleasi domenii. Acestea fiind de la constructii si tranzactii imobiliare, la activitati profesionale, stiintifice si tehnice.

Holding-uri importante

In clasamentul investitorilor straini cu cea mai mare plaja de investitii urmeaza cateva holdinguri precum RG Renovatio Group Limited, Operageo Limited, Central Eastern European Real Estate,Newarch Investments Limited, Plaza Centers NV, LP Ellinas Developers Limited si ECG Central European Gas Limited.        

 „Vorbim, in general, de structuri de business care au intrat in Romania mai intai in domeniul imobiliar. Ulterior s-au extins in alte domenii, de la agricultura la IT, comert si mai ales energie, in special pe segmentul eolian”, spun analistii de la KeysFin.

 Potrivit acestora, faptul ca acestea nu sunt vizibile in spatiul public reprezinta o trasatura fundamentala al modului in care acestea deruleaza afacerile.

 “Fondurile de investitii au la randul lor in spate investitori strategici care prefera discretia, care incearca sa exploateze oportunitatile cat mai rapid si fara prea multa publicitate. Este o caracteristica specifica acestor structuri care, iata, au ajuns sa controleze sute, daca nu mii de companii din Romania.”, au concluzionat expertii.

Sursa foto: www.keysfin.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *