• Știri

Conform Registrului Auto Român (RAR), anvelopele marcate cu M și S, inclusiv cele „all season”, pot fi utilizate iarna. Șoferii care folosesc anvelope neconforme riscă amendă și chiar reținerea „talonului”.

Află de la RAR totul despre anvelopele de iarnă!

„Toate anvelopele care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră”.

Informații pe care toți șoferii trebuie să le știe

Anvelopele “all season” sunt permise

„Știm că ați citit în ultima perioadă despre data la care este obligatoriu să aveți montate anvelopele de iarnă, despre sancțiunile pentru șoferii care folosesc cauciucurile promovate comercial ca fiind all season sau că s-ar fi modificat legea. Chiar dacă vremea încă nu ne duce cu gândul la primii fulgi de zăpadă, Registrul Auto Român clarifică situația anvelopelor de iarnă și respinge teoria conform căreia posesorii de anvelope promovate comercial drept all season vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneu în timpul sezonului rece”.

Când trebuie să avem anvelopele de iarna montate

Deși RAR nu menționează clar când trebuie utilizate anvelopele marcate cu M și S, legislația în vigoare arată clar că nu există o dată de montare obligatorie a acestora și nici una de la care ele trebuie schimbate cu cele de vară. Practic, oricând este întâlnită o porțiune de drum acoperită cu zăpadă, gheață sau polei, mașina trebuie să fie dotată cu anvelope macate cu M și S, indiferent de perioada din an în care se întâmplă asta.

Importanța anvelopelor de iarnă

„Registrul Auto Român vă recomandă să nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece. Acestea sunt concepute ca la o temperatură de sub 7 – 8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil”

Este importantă vechimea anvelopelor, nu numai gradul de uzură

„Înainte de a monta anvelopele, vă recomandăm să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4 – 5 ani, solicitați părerea unui specialist. Este important de știut că o anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare”.

Amendă și chiar reținerea „talonului”

Oficialii RAR spun că posesorii de mașini care nu își echipează corespunzător vehiculele se expun rigorilor legii. „Amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9 – 20 puncte-amendă), adică între 1.305 şi 2.900 de lei”. Este demn de menționat și că, în anumite cazuri „polițiștii rutieri pot reține certificatul de înmatriculare al vehiculului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *