• Rutier

Se deschid două noi puncte de trecere spre Vest

Veste bună pentru transportatori! Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, şi ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto au semnat un memorandum privind deschiderea a două noi puncte de trecere a frontierei spre Ungaria. Prin acest demers, timpul petrecut la vamă de către transportatori s-ar putea diminua semnificativ. Astfel, transporturile spre vestul Europei pot deveni mai rapide și, implicit, mai ieftine.

Transportatorii vor petrece mai puțin timp la granița cu Ungaria

Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria)

Un punct de trecere a frontierei va fi deschis la Beba Veche, cea mai vestică localitate din România, spre Kubekhaza, în Ungaria. Această conexiune rutieră a fost agreată în cadrul consultărilor bilaterale ale experţilor din cele două ţări. Totodată, va avea loc și  realizarea infrastructurii. Derularea acestui proiect, pe partea română, se va realiza prin intermediul CNAIR.

Localitatea Beba Veche din judeţul Timiş se învecinează atât cu Ungaria, cât şi cu Serbia, însă graniţele dintre cele trei ţări sunt închise. De aceea, aici se doreşte construirea unor puncte de frontieră cu ambele ţări vecine. Deja Ungaria a reuşit deschiderea unui punct.

Pod la Cenad, peste răul Mureș

Al doilea punct de trecere a frontierei va fi deschis pe un viitor pod care va fi reconstruit peste râul Mureş, la Cenad, în judeţul Timiş.
”Al doilea demers, şi al doilea memorandum semnat este important, se discută de el, cei care aveţi experienţă ştiţi că discutăm de podul peste Mureş de la Cenad. Memorandumul cred că e un punct important în realizarea acestei investiţîi. Nu are doar o importantă simbolică acest pod, ci reprezintă o nevoie reală pentru a promova mai bine cooperarea dintre cele două ţări”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, potrivit News.ro.

14 puncte de legătură între România și Ungaria

Deschiderea acestor două noi puncte de trecere vor face ca numărul legăturilor pe graniţa dintre România și Ungaria să ajungă la 14. Ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Szijjarto a subliniat importanţa colaborării dintre Ungaria şi România.

„E de interes strategic pentru Ungaria să poată colabora cât mai strâns cu România. Ne leagă atât direct, cât şi figurativ milioane de conexiuni. Şi, cu cât reuşim să avem mai multe puncte de legătură şi fizice, colaborarea va fi mai de succes. Am ajuns la acest acord strategic cu România să creştem numărul de puncte de trecere frontieră la graniţa cu România. În consecinţă, urmatorii ani vor fi despre mari construcţii de drumuri la graniţa dintre cele două ţări. (…) Astăzi am semnat un nou memorandum pentru deschiderea a două noi puncte, unul la Beba Veche cu conexiune la Kubekhaza pe partea maghiară. Acest punct va fi dat în folosinţă cel târziu în 2 ani. Astăzi am semnat şi un acord pentru reconstruirea unui pod între cele două ţări.

Reconstruim podul peste Mureş de la Cenad care a fost distrus în 1940. Prin aceste 2 noi puncte de trecere, numărul total de puncte de trecere frontieră între România şi Ungaria ajunge de la 12 la 14. Acest număr va fi completat de cele două autostrăzi, şi astfel ajungem la 16. Poate creşte într-o secundă şi la 26 şi asta datorită faptului că între cele două ţări mai sunt încă 10 conexiuni rutiere care pot fi folosite doar o singură zi pe săptămâna din cauza faptului că România n-a aderat încă la Schengen.”, a subliniat ministrul ungar al Afacerilor Externe.

Sursă foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *