• Legislație

România, aproape de aderarea la Spațiul Schengen. România este mai aproape ca niciodată de liberă circulație în spațiul european. După 15 ani de dezbateri și provocări, țara noastră ar putea să adere la Spațiul Schengen, alături de celelalte 26 de țări membre.

Spațiul Schengen a fost instituit în 1995 și reprezintă libera circulație între țările membre, adică fără controale la frontiere.  Din Schengen fac parte toate țările membre Uniunii Europene, mai puțin Irlanda care nu a dorit aderarea și desfășoară propria zonă comună de călătorie cu Regatul Unit. Excepția fac, totuși, România, Bulgaria, Cipru și Croația. Acestea nu au fost acceptate, deși au existat negocieri de-a lungul anilor pe motive de corupție, fapt pentru care a fost întocmit raportul MCV. Cu toate acestea, sunt membre patru țări din afara UE – Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein

România aproape de aderarea la Spațiul Schengen

Ce este MCV?

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, la data de 1 ianuarie 2007, România încă avea probleme legate de nefinalizarea reformei judiciare și de corupție De aceea, Comisia Europeană a instituit mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), o măsură prin care să poate ajuta la remedierea acestei probleme.

Drumul României spre Schengen

Drumul României spre Schengen a început în urmă cu 15 ani. După tot acest timp, negocieri și demersuri continue, împotriva aderării țării noastre sunt Olanda, Suedia și Austria. Pentru a fi incluși în zona fără frontiere, guvernele naționale ale UE trebuie să decidă în unanimitate. Prin votul lor din 18 octombrie 2022, eurodeputații au reiterat cererea de admitere a României, Bulgariei, Croației și Cipru cât mai curând posibil, subliniind că libertatea de mișcare se află în centrul proiectului Uniunii Europene. Votul final se va desfășura în data de 8 decembrie 2022.

Condițiile de aderare

Țările membre trebuie să își asume responsabilitatea pentru controlul frontierelor externe ale UE. Trebuie să aplice un set comun de norme Schengen: controlul frontierelor terestre, maritime și aeriene. Totodată, toate țările membre sunt obligate să emită vize Schengen, să se conecteze și să opereze Sistemul de Informații Schengen (SIS).

De ce este benefică aderarea pentru transportatori

Aderarea la Schengen va aduce foarte multe avantaje pentru transportatorii români. Cel mai important aspect este reducerea timpului de așteptare în vămi. În prezent, transportatorii se confruntă cu timpi de așteptare de până la 8 ore la trecerea granițelor. Acest aspect implică întârzierea livrării mărfurilor către clienți, probleme de aprovizionare și, implicit, creșterea costurilor. Spre exemplu, dacă mărfurile ar ajunge la clienți mai repede, scad cheltuielile cu combustibilul, salariile și diurnele. Drept urmare scăderea costurilor duc la produse mai ieftine.

România aproape de aderarea la Spațiul Schengen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *