• Rutier

Peste 5.000 de mașini controlate de RAR prezentau pericol iminent de accident

Mașini fără frâne bune, cu probleme la direcție, la instalația electrică de iluminare sau la semnalizare. În anul 2022 au fost descoperite în trafic de către inspectorii Registrului Auto Român adevărate bombe pe roți, acestea fiind rezultatele controalelor desfășurate de RAR și Poliția Rutieră.

Rezultatele controalelor desfășurate în anul 2022

Din cele aproape 80.000 de vehicule pe care le-au controlat în întreaga țară, peste 5.000 prezentau pericol iminent de accident. Practic, 45,04% dintre mașinile controlate aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

Instalația electrică, problematică

Din cele 76.440 de vehicule verificate, cele mai multe neconformități constatate de inspectorii RAR au fost cauzate de instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,62%), emisiile poluante (22,65%), punți, jante, anvelope și suspensie (13,86%), vizibilitate (12,6%), șasiu și elemente atașate șasiului (11,85%).

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,71% dintre vehiculele controlate. În 1,75% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma verificărilor s-au identificat deficiențe din sfera poluării la aproximativ 6.000 de vehicule (7,86%) dintre cele controlate. Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. Inspectorii RAR au considerat că 5.262 de vehicule prezentau pericol iminent de accident.

Rezultatele controalelor desfășurate de RAR și Poliția Rutieră

Aproximativ 3% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de dovada efectuării inspecției tehnice periodice – ITP fals, expirat sau anulat.
În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2022, au fost aplicate 25.690 de sancțiuni. Au fost retrase 21.854 de certificate de înmatriculare, imobilizate 264 de vehicule și anulate 408 ITP-uri.

Situația în București/Ilfov

În București și județul Ilfov au fost verificate, în perioada menționată, 4.887 de vehicule. Dintre acestea, 78,6% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 1.200 (24,56%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 18,93% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 11,58% aveau probleme legate de identificare și 4,89% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în această regiune au fost aplicate 3.571 de amenzi contravenționale și au fost retrase 3.207 certificate de înmatriculare.
În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară.

Sursă foto: Envato Elements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *