• Rutier

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a lansat în dezbatere un proiect privind introducerea TollRo. Taxa pentru utilizarea drumurilor naționale care va înlocui rovinieta în cazul vehiculelor de transport marfă de peste 3,5 tone. Spre deosebire de rovinietă, noua taxă va fi în funcție de distanța parcursă.

O nouă taxă de drum pentru transportatori

TollRo, rovinieta pentru camioane care se va plăti în funcție de distanța parcursă

Rovinieta se va aplica în funcţie de categoria vehiculului, de clasa de emisii poluante (EURO) și de durata de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România. Durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum şi durata de staţionare.

O nouă taxă de drum pentru transportatori

„Prin prezentul proiect de act normativ se urmărește instituirea unui cadrul legal unic care să cuprindă dispoziții referitoare atât la tariful rutier aplicat în funcție de perioada parcursă, dar și de distanța parcursă.”, se arată pe site-ul MTI.

O nouă taxă de drum pentru transportatori

Cât îi va costa de acum pe transportatori

Prin prezentul proiect de act normativ tariful rutier stabilit în funcție de distanța parcursă pe rețeaua de drumuri de interes național va fi reprezentat de TollRo. CNAIR este entitatea desemnată să perceapă și să încaseze TollRo. În cazul în care a fost constată neplata TollRo, utilizatorii au obligația de a plăti către CNAIR un tarif compensatoriu. Cuantumul tarifului compensatoriu este:

I. de o sută de ori valoarea TollRo datorat, dar nu mai mult de 1.000 de lei în situația în care se poate stabili distanța parcursă pe domeniul SETRE România; în acest caz valoarea TollRo achitată necorespunzător nu se restituie;

II. de 2.000 de lei, în situația în care nu se poate stabili distanța parcursă pe domeniul SETRE România.

Atenţie la neatenţie!

În cazul constatării unei neplăți a TollRo pentru un vehicul înmatriculat într-un stat membru al Uniunii Europene, CNAIR notifică deținătorului vehiculului, prin intermediul unei scrisori de informare, neplata, obligația de achitare a tarifului compensatoriu, precum și a cheltuielilor administrative generate de notificare. Plata sumelor datorate se efectuează în termen de maxim de 72 de ore de la primirea scrisorii de informare. Plata se consideră efectuată la momentul creditării contului CNAIR cu suma datorată.

Sumele încasate în urma aplicării de către CNAIR a rovinietei, a TollRo şi a tarifului compensatoriu se constituie venit la dispoziţia acesteia. Vor fi utilizate pentru proiectarea, repararea, administrarea, întreţinerea, exploatarea şi modernizarea drumurilor de interes naţional, precum şi pentru garantarea şi rambursarea creditelor externe şi interne contractate în acest scop, inclusiv pentru plăţi în numele autorităţii publice contractante, ca urmare a obligaţiilor asumate în cadrul contractelor de parteneriat public-privat în sectorul drumurilor naţionale şi autostrăzilor.

O nouă taxă de drum pentru transportatori

TollRo, parte a Planul Național de Redresare și Reziliență

Necesitatea aprobării prezentului proiect de act normativ reiese din obligațiile asumate de către România prin PNRR. La capitolul „Componenta C4 – Transport sustenabil” din PNNR este prevăzută ca măsură de reformă transportul sustenabil, decarbonizarea și siguranța rutieră. Decarbonizarea rutieră fiind în conformitate cu principiul „poluatorul plătește”. Jalonul prevăzut în PNNR pentru această măsură de reformă este reprezentat de intrarea în vigoare a legii. Legea reglementează aplicarea unui nou sistem de tarifare. Acesta este bazat pe distanța parcursă pentru vehiculele grele de marfă și a unor tarife mai mari pentru vehiculele poluante, pe baza principiului ”poluatorul plătește” și a principiului impozitării ecologice.

Sursă foto: Envato Elements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *