- Rutier
Procedura pentru înmatricularea mașinilor noi și rulate s-ar putea simplifica semnificativ. Conform unui proiect de ordonanţă, totul s-ar putea realiza on-line. Proiectul ar fi co-iniţiat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Ministerul Afacerilor Interne. Dacă se va implementa, MAI urmează să creeze o platformă dedicată în termen de 6 – 12 luni de la adoptarea actului normativ.
„Este încă un pas înainte pe care România îl face pe drumul transformării digitale, după lansarea aplicației ghişeul.ro și a cazierului judiciar online gratuit. Ne propunem să îi oferim cetățeanului o viață mai ușoară, o relație directă cu instituțiile statului, servicii ușor accesibile și transparente, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. (…) După adoptarea proiectului de ordonanță de urgență, MAI va dezvolta o platformă, în termen de 6 – 12 luni, ceea ce va permite înmatricularea și radierea online a autovehiculelor, în primă fază pentru acele autovehicule deja înmatriculate în România”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării Sebastian Burduja, citat într-un comunicat al MCID transmis marți.
Peste 1,6 milioane de înmatriculări și radieri, în 2022
„Din analiza statistică efectuată la nivelul Direcției generale permise de conducere și înmatriculări rezultă că, în cursul anului 2022, au fost eliberate 1.455.388 certificate de înmatriculare (exceptând documentele emise ca duplicat al unor certificate deteriorate, pierdute sau furate) și au fost efectuate 167.847 operațiuni de radiere, ceea ce înseamnă că, anual, în aproximativ 1,6 milioane de situații, solicitanții acestor operațiuni sunt nevoiți efectueze deplasări între mai multe autorități, precum autoritatea de înmatriculare, organul fiscal local, și, după caz, organul fiscal territorial al ANAF”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.
În prezent, realizarea tuturor operațiunilor conexe domeniului înmatriculării vehiculelor necesită termene ce pot depăși 30 zile, prin prezentarea succesivă la mai multe autorități, termene ce ar putea fi reduse semnificativ prin stabilirea unor fluxuri simplificate de transmitere a datelor între instituțiile implicate, mai spun inițiatorii. Prin urmare, digitalizarea înmatriculării vehiculelor reprezintă un proiect de interes deosebit pentru ambele ministere.
Certificatul Fiscal poate fi obținut, de asemenea, on-line
Concret, proiectul de OUG prevede că Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCÎ) va fi responsabilă cu dezvoltarea unei platforme informatice, în vederea furnizării de servicii publice electronice pentru înmatricularea vehiculelor.
Pe această platformă online, beneficiarii autentificați vor introduce „un set minim de date necesare identificării vehiculului și, după caz, eventuale înscrisuri în formă electronică necesare operațiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, emitere a unui nou certificat de înmatriculare, radiere din circulație, precum și declarare fiscală sau radiere din evidențele fiscale (documente de transfer al dreptului de proprietate încheiate în afara platformei, dovada declarării furtului vehiculului, certificat de distrugere, etc.), explică inițiatorii în nota de fundamentare.