• Rutier

Dacia și Ford au început anul cu o creștere de 10% a producției. Revine industria auto la normalitate?

Raportul Asociației Constructorilor Români de Automobile (ACAROM) indică faptul că producția de autoturisme din România este în creștere comparativ cu anul trecut. Față cu luna ianuarie a anului trecut, uzinele Dacia și Ford au început anul 2023 cu o producție de aproape 10% mai mare.

Industria auto din România în creștere

Raportul ACAROM privind producția de mașini pe piață autohtonă din ianuarie 2023 arată o creștere cu aproape 10% în raport cu prima lună din 2022. Conform raportului, uzinele Dacia și Ford au asamblat în prima lună a anului 38.568 de mașini, în creștere cu 9,65% față de ianuarie 2022. Din totalul autoturismelor asamblate, 26.322 au purtat marca Dacia, iar restul de 12.246 sigla Ford.

Industria auto din România, din nou în creștere

Premisele sunt favorabile pentru industria auto românească. Practic, cifrele de anul acesta arată revenirea la fluxul din 2021. Atunci când livrarea de autoturisme noi nu era o problemă pentru niciun producător. Drept urmare, în prima lună a anului trecut au fost asamblate 15.816 mașini Dacia, în timp ce Ford a produs 19.355 unități.  Dacă annul trecut s-au produs mai multe mașini la Craiova decât la Mioveni, anul acesta s-au inversat volumele, conform cifrelor obișnuite.

Industria auto, perturbată în 2022

Pandemie, criză de cipuri și lanțuri de aprovizionare perturbate. Pierderile de producție cauzate de lockdown și de lanțurile de aprovizionare au afectat piața auto. După mai bine de trei decenii în care supracapacitatea era normalitatea în industria auto, totul s-a inversat. Semiconductorii lipsesc, iar prețurile materiilor prime sunt în creștere. Toate acestea au făcut ca producția de autovehicule noi să fie dată peste cap. Cumpărătorii renunța la reduceri și total opus, plătesc pentru rezervări și așteaptă mult timp pentru vehiculele comandate. Oare numărul de autoturisme noi produse de uzinele Dacia și Ford indică momentul revenirii la normalitate în 2023?

Sursă foto: FlickR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *