• Eco

1c81cbef-1d1c-4e17-b95e-11108a1990c4 (002)

Astăzi, 28 ianuarie, la Bruxelles, a avut loc Conferința publică la nivel înalt privind implementarea Pactului Ecologic European și a Legii privind clima la nivel european. Discuțiile s-au axat pe felul în care Uniunea Europeană va implementa Pactul Ecologic European – Green Deal.

Oameni politici, reprezentanți ai ONG-urilor, ai companiilor și societății civile au discutat aspecte legate de beneficiile tranziției către o economie verde și emisii nete zero în 2050, precum și modalitatea de a atinge acest obiectiv ambițios.

Participarea României a fost asigurată de o delegație condusă de domnul secretar de stat Iulian Octavian Stana.

Pentru România, Pachetul va constitui o posibilitate de investiții și de creștere economică care să conducă la integrarea cu economiile celorlalte state membre. Instrumentul pus la dispoziție, pe care statul membru îl va utiliza pentru a se situa pe traiectoria potrivită pentru atingerea obiectivelor este Fondul de Tranziție Justă.

Politicile implementate în toate domeniile vor contribui la neutralitatea climatică printr-o tranziție justă din punct de vedere social. Modalitatea de atragere a investițiilor pentru finanțarea tranziției și câștigarea încrederii cetățenilor pentru participarea lor activă în acest proces care a demarat, sunt esențiale.

„Pactul Ecologic European și Legea europenă a climei vor face parte din agenda de lucru a României pentru anii ce vor urma. Pentru Romania, îndeplinirea noilor ținte ale Uniunii Europene, stabilite prin Pactul Ecologic European, implică schimbări majore ce vizează următoarele domenii: mediu, schimbări climatice, energie, industrie, transport, agricultură, digitalizare și sectorul financiar. România sustine obiectivul UE de a atinge neutralitatea din punct de vedere climatic până în 2050, dar, în același timp, trebuie sa acordam atenție deosebita costurilor sociale si economice asociate acestei tranziții”, a declarat Iulian Octavian STANA, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

La nivel național, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a inițiat și va continua discuțiile cu celelalte entități publice, operatori economici și societatea civilă, pentru abordarea cea mai potrivită a implementării Pactului Ecologic European în România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *