• Rutier

China este foarte aproape să devină lider mondial în exportul de mașini. Cifrele primului trimestru din 2023 indică faptul că a depăşit deja Japonia, cel mai mare exportator mondial de automobile. Totodată, prin vehiculele electrice chinezii pătrund și pe piața mondială. Sunt exercitate presiuni tot mai mari asupra producătorilor auto europeni chiar pe piețele lor de origine.

Potrivit unui studiu realizat de firma de consultanță AlixPartners, China este pe punctul de a deveni lider mondial în exportul de mașini. Producătorii auto chinezi, cu 1,07 milioane mașini exportate, au depășit Japonia, cu 954.000 de mașini. Acestea sunt urmate în clasamentul exporturilor de mașini de Germania (840.000), Coreea de Sud (750.000) și Mexic (741.000).

„Perioada în care producătorii auto europeni înregistrau profituri record se apropie de sfârșit”, afirmă experții companiei de consultanță. Pe o piață globală cu o creștere limitată și cu o concurență în creștere, presiunea asupra marjelor de profit crește.

Premieră mondială: Constructorii chinezi dețin peste 50% din cota de piață internă

Vehiculele electrice au propulsat mărcile de automobile chineze. Anul acesta vor reprezenta peste 50% din automobilele vândute pe piaţa internă, ceea ce reprezintă o premieră mondială. Pentru a conștientiza performanța stabilită de producătorii chinezi, reamintim că în ultimii 40 de ani, piaţa auto din China a fost dominată de mari mărcile consacarate la nivel global, precum Volkswagen şi Toyota. Anul acesta însă, lucrurile au luat o turnură radicală. Urmarea politicilor de preţuri competitive, lansarea rapidă a unor noi modele şi avansul producătorilor chinezi de automobile electrice, precum BYD, Nio şi Xpeng Motors.

Constructorii BYD, Nio şi Xpeng Motors au schimbat dinamica pentru mașinile Made in China

Piaţa de vehicule ecologice din China, care include atât modele de tip plug-in hibride cât şi modele pe baterie, a profitat de pe urma unor subvenţii echivalente cu 57 de miliarde de dolari, acordate de Guvernul de la Beijing în perioada 2016-2022. În paralel, însă, constructorii chinezi de automobile electrice au făcut progrese prin accentul pus pe caracteristici precum sisteme de asistenţă a şoferului chiar şi în automobilele mai ieftine. Această competitivitate va face din constructorii auto chinezi rivali de temut pentru marii constructori auto mondiali tradiţionali, aşa cum a prevăzut Elon Musk, producătorul american de automobile electrice Tesla.

Sursă foto: https://www.alixpartners.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *