- Eco
AROBS Transilvania Software este una dintre cele mai importante companii de IT din România. Întrucât mașinile electrice reprezintă viitorul, bineînțeles că este un mare interes pentru construirea unor astfel de vehicule. Mașina fabricată la Cluj a fost numită de către autoritățile române că fiind „o adevărată minune tehnologică 100% românească. Aceasta poate concura cu orice model similar din lume.” „Sunt impresionat de ceea ce am văzut şi testat azi la AROBS Transilvia Software. Aceasta este una dintre cele mai importante companii de IT din România fondate aici, în Cluj-Napoca. Nu mă mai poate mira acum de ce AROBS a atins statutul de furnizor global de soluţii software şi de sistem gata de utilizare de către clienţi, bazate pe cele mai recente tehnologii”, a caracterizat premierul Marcel Ciolacu prima mașina electrică 100% românească.
Investiție de 500.000 de euro
Pentru producerea prototipului, AROBS Transilvia Software a investit 500.000 euro. Pentru începerea producției va încerca să atragă o finanțare de 2 milioane de euro. „Din momentul acordării finanțării, în doi ani ne propunem să producem o serie limitată de aproximativ 5 bucăți. Pentru că acest lucru să se întâmple, ar fi necesară o sumă de aproximativ 20 de milioane de euro.”, a precizat Adrian Donca, Business Development Manager al proiectului.
Caracteristicile tehnice ale mașinii electrice ”Made in Cluj”
Mașina electrică ”Made in Cluj” este realizată din fibră de carbon. Aceasta cântărește 2 tone și poate prinde o viteză maximă de 120 de km pe oră. Este prevăzută cu patru locuri, iar în ceea ce privește siguranța, mașina este ranforsată precum cele de la cursele de raliuri. Bateriile sunt românești și alimentează 2 motoare electrice amplasate în roțile din spate, ce asigură o autonomie de 300 km. Dispune de frână regenerativă și nu are oglinzi laterale. În locul acestora are un sistem de camere video cu 2 ecrane amplasate în bord.
Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS: „Este o mașină electrică gândită, concepută și dezvoltată la Cluj-Napoca și în aproape toate centrele unde AROBS își desfășoară activitatea. Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca UTCN, dar și cu firme și persoane fizice care sunt pasionate de construirea și testarea limitelor tehnologice într-un domeniu atât de frumos, dar și concurențial”.