• Rutier

Anul 2023 a fost unul record pentru industria auto din România. Conform datelor publicate de Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) Automobile Dacia din Mioveni și Ford Otosan din Craiova au asamblat, anul trecut, peste 500 de mii de unități.

An excepțional pentru uzinele Dacia și Ford

Anul trecut, uzinele Dacia și Ford au produs, în total, 513.050 vehicule, iar recordul a fost înregistrat în luna decembrie, când au fost livrate 34.965 de vehicule. Dintre acestea 22.117 unități au purtat marca Dacia și 12.848 Ford.

an record pentru industria auto din România

La nivelul întregului an, din totalul automobilelor asamblate în România, 322.086 aparțin mărcii Dacia, celelalte 190.964 fiind aferente mărcii Ford.

Premise favorabile pentru 2024

Producția de vehicule este, categoric, pe o pantă ascendentă, iar anul 2024 promite noi recorduri pentru industria auto autohtonă. Anul acesta, La Mioveni va intra pe linia de producție a treia generație Duster. Totodată, la Craiova a început producția variantei facelift a micului SUV Puma și a comercialelor Transit și Tourneo Courier.

Vânzările se apropie de valorile dinaintea pandemiei


Producția record a atras după sine și vânzări remarcanile, Bineînțeles, anul 2023 a fost unul cu rezultate notabile, chiar dacă piața încă nu a atins cifrele dinaintea pandemiei. Conform datelor publicate cu privire la înmatriculările de autoturisme noi din anul trecut arată un total de 144.611 unități, în creștere cu 11,81% față de 2022. Totodată, specialiștii anunță că numărul de înmatriculări va fi mai mari în anul curent, estimându-se apropierea de valorile cu care era obișnuită industria auto.

an record pentru industria auto din România

Dacia este lider de piață

În 2023, topul celor mai vândute cinci modele din România a fost ocupat integral de modele Dacia. Fiecare model al mărcii a fost, totodată, lider în segmentul său de piață. Dacia, parte a grupului Renault, a anunțat rezultatele sale comerciale pe piața din România. Conform producătorului, vânzările sale au crescut cu 14,8%. Românii au înmatriculat 46.124 de vehicule în 2023 pe piața din România. Marca își menține astfel poziția de lider detașat al pieței, cu o cotă de 28,6% din totalul înmatriculărilor de vehicule noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *