• Știri

Acesta este cel de-al doilea anunt de licitatie publicat de companie referitor la constructia autostrazii de la Nadlac la Sibiu.

Termenul limita de depunere a ofertelor este 14 februarie, iar data estimata pentru semnarea contractului, 21 martie 2011.

Contractul va fi incheiat pe o perioada de 54 de luni, din care pentru proiectarea si executia lucrarii sunt prevazute 30 de luni de la data semnarii contractului, iar 24 de luni este perioada de notificare a defectiunilor.

Tronsonul Lugoj-Deva, cu o lungime de 99,5 km, este parte a unui bridge-project. Valoarea totala a tronsonului este estimata la 1,025 miliarde de euro, conform datelor anuntate recent de ministrul transporturilor, Anca Boagiu.

Standardul de cost depasit
Conform unor proiecte privind standardele de cost, lansate in dezbatere publica de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, costurile pentru constructia unui km de autostrada in zona de munte au fost estimate la 6,1 milioane euro, fara TVA, in zona de deal la 5,05 milioane de euro, iar in zona de ses 3,86 milioane de euro.

Daca comparam valoarea estimata pentru cei 27,4 km de autostada se observa ca aceasta depaseste chiar si standardul de cost pentru zona de munte.

Totusi, in standardul de cost nu sunt prevazute cheltuielile pentru poduri, tunele, viaducte si nici drumurile de legatura.  

Daca impartim valoarea estimata a contractului la cei 27,4 km de autostrada, reiese un cost pe kilometru de 40,83 milioane de lei, fara TVA (9,63 milioane de euro – la un curs de 4,24 lei/euro, curs mediu prognozat de Comisia Nationala de Prognoza pentru anul viitor).

Astfel, acesta este de 1,5 mai mare decat standardul de cost pentru un km in zona de munte si de aproape doua ori mai mare decat un km de autostrada in zona de deal.

Conditii dure pentru ofertanti
Si la acest anunt de licitatie, ofertantilor li se impun conditii de participare atat tehnice, cat si economice si financiare, greu de indeplinit de catre firmele romanesti.

De exemplu, media cifrei de afaceri pe ultimii trei ani (2007, 2008, 2009) trebuie sa fie de minimum 850 milioane de lei.

Aceasta conditie nu poate fi indeplinita de majoritatea “regilor asfaltului”. Totusi acestora li se ofera posibilitatea sa se asocieze pentru a participa la licitatie.
Criteriul de atribuire al contractului va fi oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic in functie de doua criterii: pretul ofertei va depinde in proportie de 30%, iar propunerea tehnica 70%.

Constructia sectiunii coridorului IV paneuropean la nivel de autostrada pe teritoriul Romaniei, de la Nadlac la Constanta, cu o lungime de 857 de kilometri, va costa 8,58 miliarde de euro. evz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *