• uncategorized

Felicia Niculae

De la inceputul anului 2012 pana in prezent in fruntea Ministerului Transporturilor s-au aflat Anca Boagiu (PD-L), Alexandru Nazare (PD-L), Ovidiu Silaghi (PNL), Relu Fenechiu (PNL), Ramona Manescu (PNL), Dan Sova (PSD), iar acum Ioan Rus (PSD).
Rapiditatea cu care se schimba ministrii a fost punctata si de catre Radu Dinescu, secretarul general al UNTRR, in cadrul conferintei Mediafax Talks about Transport & Logistics.
„Ministrii si partea de conducere vin si pleaca cu o viteza fantastica. Cred ca nici nu stiu de unde se ia liftul. Cand invata si ei de unde sa ia liftul ca sa urce in birou acolo, la etajul 1 probabil, sau merg pe scari, deja sunt schimbati. Deci practic oamenii aia, pe langa faptul ca habar n-au (…), mai ales cand vedeti ca migreaza dintr-un minister in altul cu atata usurinta si sunt atat de priceputi in toate, in toate domeniile, vin si nu au timp sa asculte nici pe cei subordonati, nici pe noi, nu vor decat sa treaca cu usurinta, sa mearga inainte, nu stiu pentru ce, pentru ca daca ar merge pentru agentul economic, pentru firmele din Romania, pentru cetatenii Romaniei, cred ca toata lumea ar avea ceva de castigat”, a declarat Radu Dinescu.
Dincolo de rapiditatea cu care se schimba sefii la transporturi, problemele cu care se confrunta ministerul raman aceleasi sau chiar se inmultesc. Desi a saptea la numar in aproape trei ani, transportatorii spera ca aceasta noua schimbare la carma ministerului va fi de bun augur.
De altfel, imediat dupa numirea lui Ioan Rus, Asociatia Specialistilor din Transporturi, Depozitare, Achizitii, Productie si Supply Chain (ARILOG) si-a declarat sustinerea pentru noul ministru. Intr-o adresa semnata de Ion Lixandru, vicepresedintele ARILOG, si trimisa sefului transporturilor romanesti, membrii Asociatiei subliniaza ca spera ca va fi respectat programul de guvernare actual si ii reamintesc lui Ioan Rus prioritatile legate de dezvoltarea infrastructurii de autostrazi cu fonduri europene.
Una dintre prioritati este tronsonul Pitesti-Curtea de Arges-Sibiu, legatura care are cel mai ridicat trafic de marfa din Romania, componenta strict necesara pentru sustinerea si dezvoltarea platformelor industriale de la Craiova, Pitesti, Valcea, Sibiu, Sebes, atat in industria de automotive, dar si in cea chimica si petrolierera. De asemenea, un alt beneficiu este si dezvoltarea turismului din zona si crearea unei legaturi sigure si rapide cu Litoralul romanesc.

Centura de Sud a Bucurestiului si returnarea accizei

O alta prioritate este constituita de Centura de Sud a Bucurestiului, care reprezinta legatura intre A1 si A2 pentru tranzitul catre Giurgiu si Portul Constanta, care are ca beneficiu major scurtarea timpilor de conducere, atat pentru traficul de marfa, cat si pentru cel de calatori.
Tot la capitolul prioritati se incadreaza si continuarea lucrarilor la celelalte tronsoane din vestul tarii: Deva-Lugoj, Lugoj-Timisoara, astfel incat la finele anului 2014 sa ne racordam la Sistemul European de Autostrazi, prin Vama Nadlag, fapt ce ar putea ajuta si la integrarea in Schengen.
ARILOG i-a scris ministrului Ioan Rus si despre returnarea accizei la carburant. „Sustinem in continuare returnarea a 0,07 euro catre companiile de transport eligibile, stabilirea trimestriala a cursului valutar de referinta pentru calculul accizei, la nivelul cursului raportat de BNR si simplificarea sistemulului de returnare. Va rugam sa cereti la Ministerul de Finante un raport de constatare a scaderii consumului de carburant in Romania”, solicita membrii ARILOG noului ministru al transporturilor.
Totodata, membrii ARILOG – companii care activeaza in industria logistica (operatori logistici, transportatori, distribuitori, producatori) sustin ca au toata disponibilitatea pentru a discuta acestor subiecte si a stabili unui proiect general pentru lucrarile de infrastructura, asumat de toti factorii de decizie: „mediul politic, patronatele si societatea civila”.

„Minister cu probleme”

Problemele pe care le va avea de rezolvat noul ministru Ioan Rus sunt destul de multe si dificile. De altfel, si presedintele Traian Basescu l-a atentionat pe Ioan Rus ca il asteapta o perioada destul de grea. „As vrea sa va atentionez ca mergeti intr-un minister cu probleme. Acolo, ar trebui sa fiti atent in mod deosebit la premizele de contractare a Autostrazii Comarnic-Brasov. Din informatiile mele, deja s-au produs acte de coruptie. De asemenea, s-au contractat studii de fezabilitate de circa 50 de milioane de euro care nu vor mai fi valabile, mare parte din ele, in doi ani. Dar s-au gasit niste firme carora sa li se faca cadouri. Am rugamintea sa verificati cu atentie lucrurile acestea inainte de a va asuma derularea mandatului. Cu Loteria nu sunteti dumneavoastra si nici cu banii de la Rompetrol, dar poate va uitati la colegii din Guvern. Va multumesc si va urez succes”, a spus Basescu dupa ce Ioan Rus a depus juramantul.

Mai putina risipa!

La o zi dupa investire, Ioan Rus a declarat ca vrea sa reduca „risipa” atat din punct de vedere al resurselor materiale, cat si umane. „Vom incepe incercand sa reducem risipa in acest minister si ma refer atat la resursele materiale, cat si la cele umane. Cu acest rezultat, probabil ca vom deveni mai competitivi in ceea ce facem, in intreaga activitate a ministerului. Fiind mai competitivi, la un moment dat s-ar putea sa devenim si performanti si sa putem concura cu serviciile si produsele noastre de-adevaratelea in ceea ce se intampla in Europa”, a declarat  Ioan Rus.

Cine este Ioan Rus

Noul ministru al transporturilor, Ioan Rus, are 59 de ani si este absolvent al Facultatii de Mecanica din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj. A urmat cariera universitara si a obtinut titlul de doctor inginer, cu specializarea Tehnologia Constructiilor de Masini. A publicat 14 volume in calitate de autor si coautor, precum si zeci de lucrari si articole stiintifice.
Dupa absolvirea cursurilor universitare, a lucrat doi ani ca inginer in cadrul TSMA Cluj, apoi ca inginer cercetator la Institutul Politehnic din Cluj, asistent universitar, sef de lucrari, conferentiar universitar, profesor universitar coordonator al disciplinei „Calculul si constructia automobilelor”, iar din 2003 este conducator de lucrari de doctorat.
Ioan Rus este membru al mai multor asociatii profesionale din Romania si din strainatate: Asociatia Generala a Inginerilor din Romania, Societatea Inginerilor de Automobile din Romania, Asociatia Inginerilor Mecanici Agricoli din Romania, The Society of Automotive Engineers (SUA), precum si al Asociatiei Romane pentru Clubul de la Roma.
In 2002, Rus a fost decorat de catre presedintele Ion Iliescu cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in Grad de Cavaler.
Ioan Rus este in PSD (PDSR) din 1994, iar in perioada 2000-2004 a fost ministru de interne, din 2003 cumuland si functia de vicepremier. A fost prefect al judetului Cluj in 1996, iar patru ani mai tarziu presedintele Consiliului Judetean, functie detinuta pana cand a devenit ministru de interne.
Pe linie de partid, Rus a fost ales in 2001 in functia de presedinte al organizatiei judetene Cluj, iar din 2002 a devenit vicepresedinte al PSD. La alegerile locale din 2004, s-a retras din Executiv pentru a se dedica campaniei pentru functia de primar al municipiului Cluj, el candidand din partea PSD. Atunci a fost invins de Emil Boc.
In decembrie 2007, Ioan Rus a demisionat din functia de presedinte al PSD Cluj, iar dupa o jumatate de an a renuntat si la toate functiile detinute la nivel national in partid, pastrandu-si doar calitatea de membru PSD.
In aprilie 2012, s-a intors in Guvern, fiind numit ministru de interne in Cabinetul Ponta, de unde a demisionat in urma referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
La Congresul PSD din aprilie 2013, Ioan Rus a fost ales vicepresedinte al partidului pe Regiunea de Nord-Vest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *