- uncategorized
Criza de lichiditati a fost confirmata si de cresterea numarului companiilor ale caror instrumente de plata au fost refuzate de banci din cauza lipsei fondurilor in conturi. De exemplu, din 3.500 de companii verificate in octombrie si noiembrie in baza de date a Coface, 5% erau consemnate cu incidente de plata, iar doua treimi dintre acestea apareau cu incidente noi. „Desi numarul de incidente in sine este unul ingrijorator (in cazul nostru discutam de o crestere a numarului cu 30% fata de verificarile din prima jumatate a anului) si mai ingrijorator este ca in foarte multe cazuri incidentele sunt inregistrate de companii care in anul 2007 prezentau situatii financiare bune“, atrage atentia raportul Coface. Spre exemplificare, studiul exemplifica problemele unei companii din domeniul distributiei FMCG cu o cifra de afaceri de 15 milioane de euro in 2007, care in trei saptamani din ultimul trimestru al anului trecut a avut nu mai putin de 109 instrumente de plata refuzate. Un alt exemplu este al unei companii cu activitati de productie, cu o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro in 2007, care a avut 55 de instrumente de plata refuzate intr-o saptamana.
Datele agentiei de evaluare financiara arata ca numai in lunile octombrie si noiembrie s-au deschis aproape 2.000 de noi proceduri de insolventa, iar evolutiile observate in cadrul procedurilor de colectare a debitelor evidentiaza faptul ca procedura insolventei este din ce in ce mai des utilizata si a devenit o masura de recuperare a debitelor restante chiar si in cazul in care debitorul este o companie mare si aparent solvabila.
Criza de lichiditati si gradul de indatorare ridicat al companiilor romanesti fac ca procedura insolventei sa nu reprezinte in toate cazurile o masura eficace: lipsa lichiditatilor impiedica firmele sa-si plateasca creditorii, chiar sub amenintarea insolventei, iar indatorarea face ca in proportie de peste 90% activele firmelor sa fie gajate catre banci. In aceste conditii, Coface recomanda companiilor sa manifeste o mai mare prudenta in relatiile cu partenerii de afaceri. „Vor rezista companiile care vor implementa corect programe de restructurare si gestionare a riscurilor si al caror management va putea anticipa si contracara principalele pericole ce vor avea impact asupra companiei in urmatoarele 12 luni“, este una dintre concluziile studiului citat.