- Știri
„Nu am avut cazuri in care clientii sa ceara rezilierea unilaterala a politei RCA. Clientii probabil ca nu cunosc faptul ca au acest drept. Pentru mine ca firma nu este o problema. Este important sa fie multumit clientul. Daca vrea sa renunte in termenul permis de legislatie, obligatia mea morala este sa il ajut”, a declarat pentru gandul Norbert Simpf, director executiv al brokerului care administreaza portalul de asigurari netas. ro.
De altfel, un eurobarometru realizat recent arata ca doar 6% dintre romani cunosc faptul ca au dreptul sa rezilieze unilateral un contract pentru o asigurare auto cumparata prin internet, in termen de cateva zile, fara a fi nevoie sa vina cu o justificare, si sa primeasca integral banii inapoi. Media in statele UE este de aproape 5 ori mai mare, 28% dintre cetatenii din UE cunoscand ca au acest drept.
Nicio reclamatie la Protectia Consumatorilor
Legislatia este insa clara. La solicitarea gandul , Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a indicat articolul 9 din ordonanta nr. 85/2004 republicata in 2008, privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta privind serviciile financiare, care arata: „Consumatorul are dreptul de a denunta unilateral contractul la distanta, in termen de 14 zile calendaristice, fara penalitati si fara a fi necesara invocarea vreunui motiv”. In cazul contractelor la distanta care au ca obiect asigurarile de viata si contractele referitoare la operatiuni privind pensiile individuale, termenul in care consumatorul isi poate exercita dreptul de denuntare unilaterala este de 30 de zile calendaristice, arata ordonanta 85.
In schimb, la ANPC nu au fost primite reclamatii de la cei care au cumparat online asigurari. „Pentru alte tipuri de produse si servicii achizitionate la distanta (prin posta, prin internet -n.red.), din 2010 si pana in prezent ANPC a primit aproximativ 300 de reclamatii”, au declarat pentru gandul reprezentanti ai ANPC.
La randul lor, oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, organism care reglementeaza piata asigurarilor din Romania, sustin ca nu este posibila rezilierea unilaterala a politelor de asigurari cumparate de pe net. „O polita RCA emisa intra in vigoare a doua zi. Daca polita a intrat in vigoare, atunci nu se mai poate returna integral contravaloarea asigurarii”, au declarat pentru gandul oficiali CSA.
Pe website-ul CSA, la sectiunea RCA, nu se face nicio trimitere la legislatia care prevede dreptul asiguratilor de a primi banii inapoi pe politele cumparate de pe net, daca se razgandesc intr-un anumit interval de timp.
„Firmele de asigurare nu dau dovada de deschidere”
Pe de alta parte, brokerii care cunosc aceasta prevedere spun ca nici firmele de asigurari nu par deschise sa restituie banii asiguratilor. „Am avut discutii cu companii de asigurare pe aceasta tema. Nu a existat deschidere in aceasta privinta”, ne-a declarat Simpf. „Punctul de baza ar fi informarea clientilor, ceea ce nu prea se intampla, termenul decurgand din momentul in care clientul este informat”, mai spune Simpf.
Nu toti brokerii au auzit de acest drept al consumatorilor din Uniunea Europeana.
„Este de vazut daca nu cumva normele privind RCA, elaborate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in fiecare an, nu prevad altceva. Din cate stiam, rezilierea RCA este posibila doar in cazul vanzarii masinii”, a declarat pentru gandul Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR).
Firmele de asigurari contactate de gandul au invocat legea asigurarilor, care nu are insa o prevedere privind denuntarea contractelor la distanta. Astfel, Legea 136 pe 1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, actualizata in 2005, la articolul 20 arata ca „denuntarea contractului de asigurare de catre una dintre parti se poate efectua numai cu notificarea prealabila a celeilalte parti, care trebuie facuta cu cel putin 20 de zile inainte de denuntare”. „Avand in vedere ca legea nu face distinctie, aceasta prevedere se refera la toate tipurile de asigurari, achizitionate la distanta sau nu”, sunt de parere reprezentantii unei companii de asigurari.
„Ne interesam la juridic si va anuntam”
Operatorii unei firme ce vinde online asigurari ne-au multumit politicos de informatie si au promis ca se vor interesa „la juridic”. „Va multumesc pentru informatie. Ma interesez la juridic si va contactez. Stiu ca se pot primi inapoi banii pe RCA in caz de vanzare a masinii, dupa ce se scade perioada in care ati beneficiat de polita”, ne-a comunicat telefonic unul dintre operatori. Oficialii companiei sunt de parere ca legislatia privind contractele la distanta nu se aplica politelor RCA. „In cazul politelor RCA este vorba de un contract obligatoriu, nu facultativ, clientul cunoaste efectele”, a declarat pentru gandul Valentin Radu, asociat la Pintilie Broker de Asigurare, firma care detine doua site-uri de vanzari online de asigurari: rca-ieftin.ro si asiguratorii.ro.
La randul lor, operatorii altei firme, Allianz Direct, spun ca nu ne putem primi banii inapoi, intr-un anumit termen, daca gasim o polita mai ieftina, de exemplu. „Nu. Banii pe RCA se returneaza doar daca vindeti masina. Nu exista o astfel de prevedere in domeniul asigurarilor. Noi avem in vedere doar legislatia elaborata de CSA. Legea la care faceti referire (ordonanta privind contractele la distanta- n.red.) se refera doar la produsele electrocasnice, electronice. Nu se refera la asigurari”, ne-a raspuns unul dintre operatorii Allianz Direct. gandul.info