• Rutier

România se distinge în rândul țărilor din Europa de Est prin avansul semnificativ al sistemului său de transport în comun, aspect posibil datorită investițiilor constante și serioase în modernizarea mijloacelor de transport și extinderea rețelei publice de metrou pe ruta București – Ilfov. Acestea sunt concluziile la care s-a ajuns în urma unei analize publicate de către Asociația Română pentru Smart City (ARSC).

Potrivit președintelui ARSC, Eduard Dumitrașcu, anul 2023 a reprezentat apogeul performanței pentru transportul public în România, marcând introducerea unor inovații precum stația de metrou Tudor Arghezi în Sectorul 4 și aducerea a 100 de autobuze și tramvaie electrice în București. El evidențiază evoluția rapidă și eficientă a țării noastre către un sistem de transport public inteligent, beneficiind de soluții digitale eficiente, care presupun avantaje semnificative pentru călători și societatea românească în ansamblu.

Conform analizei specializate, transportul public din orașele românești se situează în fruntea Europei de Est, trecând printr-un proces de transformare digitală susținută în ultimii ani prin investiții în vehicule electrice, sisteme de plată electronică și aplicații mobile. Toate acestea au rolul atât de a eficientiza procesul plăților, cât și de a fluidiza traficul, oferind românilor o gamă variată de alternative de deplasare fără probleme și riscuri asociate.

Printre orașele care se evidențiază în peisajul transportului public îmbunătățit se numără Cluj-Napoca, Oradea, Brașov, Turda, Suceava și București. Acestea au implementat sisteme avansate de emitere a biletelor și informare în timp real, au integrat tehnologii pentru monitorizarea traficului și au investit în vehicule ecologice pentru un mediu urban mai curat, din dorința de a promova un comportament mult mai sustenabil, în acord cu nevoile mediului.

În contextul evenimentului dedicat transportului public, Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a evidențiat colaborarea cu Primăria Sectorului 4 pentru construcția stației de metrou Tudor Arghezi, subliniind descentralizarea obținută, ce a contribuit la creșterea capacității administrative la nivel central.

El a subliniat, de asemenea, importanța continuării investițiilor la nivelul infrastructurii transportului în comun, ca parte integrantă a unei societăți moderne, cu facilități și caracteristici aliniate nevoilor cetățenilor. Tot în acest an se vor fundamenta primii kilometri de autostradă A0 pe centura Capitalei, iar conceptul de „drum radial” este în continuă dezvoltare și în momentul de față.

Vasile Diaconescu, directorul general al Astra Vagoane Călători, a adăugat că, pe lângă noile tramvaie pentru București, au fost fabricate și livrate o sută de tramvaie pentru alte cinci orașe din țară. Prin urmare, se are în vedere atât promovarea mijloacelor de transport în comun drept alternativă viabilă de deplasare în mediul urban, cât și asigurarea faptului că o astfel de alternativă dispune de capacitățile necesare susținerii cerințelor.

Conferința ROPAT 2023, organizată la Palatul Parlamentului în noiembrie, a inclus trei componente majore: conferința propriu-zisă, premiile pentru cele mai bune proiecte în domeniul transportului public și o sesiune exclusivă de lucru. ARSC, înființată în 2016, reprezintă o organizație non-guvernamentală ce își propune să sprijine dezvoltarea orașelor inteligente în țara noastră, prin introducerea și promovarea de noi proiecte, facilități și mijloace de facilitare a vieții cotidiene.

Sursă: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *