6 octombrie 2014
  • uncategorized

Felicia Niculae

Dupa fluctuatiile din ultimii ani, zonele de afaceri din transporturi si logistica au inceput sa se redreseze destul de bine. Mai mult, cresterea afacerilor on-line a determinat si o usoara crestere de personal.
Ana-Maria Cetatean, brand manager in cadrul eJobs.ro, spune ca, daca ar fi sa comparam perioada actuala cu cea de dinainte de declansarea crizei economice, cu siguranta se poate discuta de o revenire timida a joburilor din domeniile logistica si transport: „Intr-un top 10 al celor mai ofertante domenii pentru piata muncii, pe eJobs, in 2008 transporturile erau prezente pe locul al V-lea, dupa numarul de locuri de munca publicate pe eJobs.ro. In prezent, clasamentul s-a reasezat, in ultimii doi ani domeniul transporturilor ocupand locul al VII-lea”.
Emil Ion, managing director la Wim Bosman, spune ca, desi apar multe impedimente din zona guvernamentala, piata de logistica si transporturi incepe sa prezinte semne de revigorare. „In cazul nostru, numarul angajatilor a crescut cu aproximativ 25% in ultimul an, ca urmare a evolutiei pozitive a companiei si a maririi portofoliului de clienti”, explica Emil Ion.  
Pe de alta parte, Octavian Badescu, fondatorul Sameday Courier, atrage atentia si asupra „presiunii pe preturi, asadar a necesitatii eficientizarii la maximum, a cresterii productivitatii”. „Daca adaugam faptul ca evolutiile tehnologice automatizeaza anumite procese si mai elimina din factorul uman, rezulta doar o crestere temperata a cererii pe piata muncii”, subliniaza Octavian Badescu.
La randul sau, Denisa Tentea, HR Manager la Nexus Electronics, considera ca din cauza faptului ca multe firme au disparut, candidatii la posturile din transporturi si logistica intampina in continuare dificultati in a-si gasi un loc de munca care sa le ofere stabilitate.
Totodata, si interesul candidatilor pentru domeniile transport si logistica a crescut.
Astfel, desi numarul locurilor de munca nu a inregistrat cresteri spectaculoase, numarul candidatilor pe un post s-a triplat. „In perioada ianuarie-aprilie 2014, pentru joburile din transporturi au aplicat de trei ori mai multe persoane fata de aceeasi perioada a anului 2008”, subliniaza Ana-Maria Cetatean.

Ce se cauta

Potrivit celor mai mari portaluri de recrutare, cele mai multe joburi in transporturi si logistica sunt oferite de catre companii din Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Iasi, Sibiu. Exista insa posturi interesante si in Craiova, Constanta, Brasov, Targu-Mures, Oradea, dar si in strainatate.
Cele mai multe oferte sunt pentru curieri si soferi (la Sameday Courier, de pilda), dar la mare cautare sunt si agentii de vanzari, specialistii pentru suport tehnic, operatorii telesales (la Nexus Electronics), sau manipulantii sau scanatorii (la DPD).
Andreea Mihaescu, PR executive la BestJobs Recrutare, subliniaza ca multe companii cauta intens soferi, iar atributiile acestora difera in functie de domeniul de activitate al angajatorului. Numarul aplicantilor pentru un astfel de job fluctueaza intre zeci de CV-uri trimise si mii. „In luna mai, peste 1.300 de candidati au fost interesati de un job de sofer personal. In acelasi timp, un anunt pentru sofer profesionist, transport intern si international a atras numai 30 de candidati”, spune Andreea Mihaescu.
Printre cele mai ofertate joburi se numara cele de conducatori auto specializati pentru transportul marfurilor sau al persoanelor, dar si de coordonatori sau agenti pentru planificarea trasporturilor internationale.
„Activitatile de logistica si depozitare oferta, de asemenea, o serie de oportunitati de angajare, atat pentru gestionari sau controlori de stoc, cat si pentru manipulanti marfa”, mai spune Ana-Maria Cetatean.
La Wim Bosman, de exemplu, s-au suplimentat posturile de stivuitorist, soferi si personal administrativ pentru logisitica. „O insemnata parte din angajatii Wim Bosman sunt tineri absolventi de studii de profil, cu rezultate academice remarcabile. Suntem intr-o perpetua cautare a celor mai buni profesionisti, dar si a tinerilor talentati care sa asigure schimbul de generatii, pentru care avem disponibil programul de formare profesionala Wim Bosman Management Trainee”, indeamna Emil Ion la depunerea CV-urilor.
Nexus Electronics are disponibil si un post de account manager, iar la DPD sunt deschise trei pozitii: field sales representative, HR analyst, IT project assistant. Tot la DPD sunt disponibile si doua pozitii de management pentru a sustine o noua linie de busiuness.

Ciclurile de angajare s-au scurtat

Specialistii in resurse umane spun ca, in majoritatea domeniilor de activitate, deci si in transport si logistica, principala preocupare a angajatorilor este data de optimizarea fortei de munca, nu de dimensiunea acesteia. „De aceea, destul de multi angajatori au cautat, in ultimele luni, solutii «la cheie», care nu vizeaza doar recrutarea de personal, ci si managementul performantei, cresterea eficientei operatiunilor si o mai buna organizare a personalului existent”, spune Corina Gonteanu, manager marketing si comunicare la Manpower. Ea subliniaza si un aspect important in privinta firmelor care au nevoie de personal: „La nivel global exista o presiune asupra companiilor de a-si simplifica activitatile, concentrandu-se pe cele cheie, esentiale, la care se pricep cel mai bine”. De aceea, explica Gonteanu, o parte dintre companiile care nu au ca obiect de activitate principal transportul sau logistica au inceput sa-si subcontracteze aceste functii catre companiile specializate sau le-au externalizat catre specialistii in outsourcing. „Inca nu se poate determina cu certitudine extinderea acestui fenomen in Romania si impactul pe care l-ar putea avea asupra dinamicii pietei muncii in acest sector”, considera Corina Gonteanu.
Specialista mai spune ca peste tot in lume, companiile au inceput sa angajeze nu pe baza prognozelor privind cererea, ci doar „in momentul in care aceasta cerere este reala si apare in practica”. „Ca atare, ciclurile de angajare s-au scurtat. Angajatorii cauta, indiferent de sector, oameni care sa poata incepe imediat sa contribuie la locul de munca, acomodandu-se repede si asimiland rapid informatia noua”, sustine experta de la Manpower.

Oamenii potriviti se gasesc rar

Desi piata este inca aglomerata cu oameni care nu au de lucru sau care isi doresc pozitii mai inalte, multi recrutori intampina unele dificultati in selectarea candidatilor potriviti anumitor posturi. Octavian Badescu este de parere ca „oameni se gasesc, insa cei potriviti sunt intotdeauna o resursa mai rara”.
Recrutorilor le este greu si pentru ca au teancuri uriaÈ™e de CV-uri primite pentru un post. „Iar noi trebuie sa-l alegem pe cel cu care vom face echipa buna”, spune Denisa Tentea.
Emil Ion este de parere ca a gasi persoana corespunzatoare nu este greu, dar necesita un proces de selectie complex. „In afara identificarii aptitudinilor practice care ar trebui sa-l faca eligibil pentru postul aplicat, cautam sa aiba si un mindset care sa-i faciliteze integrarea in echipa Wim Bosman”, explica Emil Ion.
Adevaratele provocari in procesele de recrutare sunt intampinate pentru joburile de nisa, care solicita abilitati de lucru si expertiza in abordarea segmentelor de logistica putin dezvoltate in Romania. „In recrutarea unor astfel de pozitii recurgem la suportul extern al agentiilor de recrutare cu baze de candidati validati”, puncteaza Raluca Croitoru, HR senior manager la DPD Romania.

Atitudinea conteaza cel mai mult

Ca in multe alte domenii, si in transport si logistica angajatorii tin la atitudine, flexibilitate, la abilitatile de comunicare. „Acestea sunt foarte importante. Dupa aceea urmeaza competenta specifica si cunoasterea procedurilor si a traseelor si productivitatea”, subliniaza Octavian Badescu.
Raluca Croitoru explica: „Nu sunt dificultati in gasirea oamenilor ce livreaza performanta la niveluri de executie, intrucat aceste pozitii solicita abilitati generale de lucru, cu spectru larg de aplicabilitate. Pentru aceste pozitii, strategia de recrutare se concentreaza pe aspecte legate de trasaturi de personalitate, stil de lucru si comunicare, in ideea in care bagajul de cunostinte poate fi imbunatatit, in vreme ce atitudinea si setul mental se schimba mai greu, cu interventii si actiuni elaborate, sau deloc”.
Angajatorii vor oameni implicati in munca. Pentru Nexus, de exemplu, conteaza foarte mult ca oamenii sa cunoasca bine produsele si serviciile, dar si sa fie flexibili, deschisi si sa comunice eficient, pentru a mentine o relatie profesionala excelenta cu fiecare client.
Pentru Wim Bosman, angajatul ideal este cel care „intelege valorile companiei, are atitudine proactiva, isi exercita indatoririle cu seriozitate si devotament si cauta permanent sa se dezvolte, sa aduca valoare adaugata in activitatea sa de zi cu zi”.
Pe langa atitudine si implicare, angajatorii tin si la abilitatile tehnice. „In functie de posturile pentru care aplica, in domeniul transportului si logisticii cele mai importante competente sunt legate de capacitatea de a conduce diverse autovehicule, dar si de atentia distributiva, simtul organizatoric si folosirea computerului”, explica Ana-Maria Cetatean.

Fidelizarea angajatilor, importanta

Aproape toate firmele tin la angajatii lor, motiv pentru care unele dintre ele se si straduie sa-i pastreze in echipa pe cei valorosi. La Nexus, de pilda, se tine cont intotdeauna de rezultatele angajatilor, iar compania le ofera bonusuri in functie de performanta, prime de sarbatori, iar activitatile de echipa sunt pe lista cu „to do”.
Raluca Croitoru subliniaza ca la DPD cea mai sigura modalitate de conectare a angajatilor la companie este stilul managerial, cultura si climatul pe care managementul reuseste sa-l creeze in companie: „Beneficiile materiale, in bonusuri si salarii, intretin loialitatea angajatilor pe termen scurt. Pe termen lung, ceea ce-i face pe oameni sa ramana in companie nu sunt banii, si nu poate fi de ordin material. Confortul psihologic, cadrul de dezvoltare, mediul de lucru nu poate fi cumparat. Adeziunea oamenilor trebuie obtinuta printr-un set de valori stabile, coerente si transparente”.
La Wim Bosman, sefii sunt foarte receptivi la opiniile si sugestiile angajatilor. Saptamanal, ei intra in legatura directa cu managementul, iar acest lucru s-a dovedit a fi productiv si util pentru companie. Totodata, se incearca fidelizarea angajatilor prin diverse recompense financiare si posibilitati de avansare, in functie de performante.

Greseli care te descalifica

Oamenii de afaceri din transporturi si logistica atrag atentia asupra faptului ca prea multe CV-uri contin erori peste care aproape ca nu se poate trece. „Din pacate, primim mult prea multe e-mail-uri cu erori gramaticale si cu formulari de genul: «caut un loc de munca, atasez CV». Astfel de abordari nu denota ca doresti realmente sa intri in echipa Sameday sau sa te angajezi, in general. Probabil ca daca am desfiinta ajutorul de somaj sau alte genuri de subsidii, gradul de responsabilitate individuala ar creste”, este de parere Octavian Badescu.

Unde poti sa trimiti CV-ul

–       office@sameday.ro (pentru Sameday Courier)

–       office@gpstracking.ro (pentru Nexus)

–       hr@dpd.ro (pentru DPD)

–       hr@wimbosman.ro (pentru Wim Bosman)

Cum e la altii

Corina Gonteanu, manager marketing si comunicare Manpower, atrage atentia asupra unui aspect interesant: in tarile din regiune soferii fac parte din topul celor mai greu de recrutat poziÈ›ii (pe locul 5 in Slovenia si Polonia, 4 in Ungaria, 8 in Bulgaria), si se claseaza intre primele 10 si in Italia, Marea Britanie, Suedia, Belgia si Franta, conform studiului Manpower privind Deficitul de talente. „Aceasta inseamna ca angajatorii din aceste tari au dificultati in a gasi candidatii calificati pentru aceasta familie de joburi, care include soferii de autocamion, autobuz, autoutilitare, taxiuri sau soferi personali”, subliniaza Corina Gonteanu. Ea mai precizeaza ca, in schimb, in 2013, angajatorii din Romania nu au plasat soferii in topul celor mai dificil de gasit pozitii, desi ei s-au regasit printre angajatii cautati in editiile anterioare ale studiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *