• Știri

Scopul principal al proiectului este punerea bazelor pentru asigurarea unei dezvoltari durabile de-a lungul fluviului Dunarea, prin furnizarea unor harti de risc eficiente pentru Lunca Dunarii si pentru prezentarea informatiilor importante referitoare la riscul inundatiilor, necesare cerintelor de planificare spatiala si economica.

In cadrul proiectului, alaturi de Romania (in calitate de Lead Partner), participa, ca parteneri, 19 institutii din alte 7 state europene (Austria, Italia, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia si Bulgaria), in stransa cooperare cu ICPDR (Comisia pentru Protectia Fluviului Dunarea) – principalul beneficiar pe termen lung al proiectului.

In afara de institutii, in cadrul proiectului DANUBE FLOODRISK activeaza oameni de stiinta, ONG-uri si alti parteneri care lucreaza impreuna pentru dezvoltarea unor metodologii de realizarea a hartilor de risc la inundatii pentru zonele vulnerabile situate de-a lungul Dunarii. Toate aceste eforturi sunt concretizate prin propuneri de masuri privind atenuarea inundatiilor, adaptarea planurilor spatiale de dezvoltare, tehnici de evaluare pentru dezvoltare economica in zonele inundabile, precum si cresterea gradului de constientizare a agentilor economici, a populatiei si a autoritatilor locale privind riscul de inundatii.

Valoarea totala a proiectului este de 6,32 milioane euro (din care Romania participa cu 2,1 milioane euro) iar finantarea se realizeaza prin intermediului Programului de Cooperare Transnationala Europa de Sud-Est (SEE), Axa prioritara 2 “Protectia si imbunatatirea mediului inconjurator”, domeniul de interventie “Imbunatatirea unui management integrat al apelor si al prevenirii riscului la inundatii”.

Inundatiile produse in ultimii 10 ani de-a lungul fluviului Dunarea au dovedit ca este necesar ca hartile de risc la inundatii sa fie realizate la nivel transnational de catre toate statele din bazinul hidrografic al Dunarii.

Inundatiile cauzate de revarsarea fluviului Dunarea, pe teritoriul Romaniei, in 2010, au produs daune semnificative, printre cele mai afectate judete numarandu-se Braila, Galati si Tulcea. Astfel, in judetul Braila au fost afectate circa de 100 locuinte, 5 km diguri, precum si terenuri agricole, valoarea totala aproximativa a pagubelor fiind de 35 000 mii lei. smartfinancial.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *