- Știri
Primarul Capitalei, Nicușor Dan a anunțat că municipalitatea a depus cereri de finanțare pentru mai multe proiecte din domeniul transportului public. Aceasta în cadrul celui de-al doilea apel pentru dezvoltarea durabilă a localităților, finanțate din Fondul Local al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea totală a acestor proiecte este de 1.264.408.151,8 lei, adică aproape 256 milioane de euro.
135 de autobuze electrice, pe străzile Capitalei
Dacă va fi aprobat proiectul, Primăria va putea achiziționa 135 de autobuze electrice. Acestea vor circula pe traseele care fac legătura între diferitele cartiere ale Capitalei.
Autobuzele electrice vor circula pe cele 21 de trasee de noapte, respectiv 15 trasee de zi.
Pentru reîncărarea autobuzelor se vor amplasa câte 70, respectiv 65 de stații de încărcare lentă (în cele 4 depouri și 8 autobaze ale STB). Acestea vor fi echipate pentru alimentare electrică inclusiv din surse regenerabile prin amplasare de panouri solare. La capetele traseelor de zi vor fi amplasate și 22 de stații de încărcare rapidă. Acest proiect face parte dintr-o serie de activități pe care municipalitatea le-a început pentru a încuraja cetățenii să adopte deplasarea cu ajutorul transportului în comun, astfel încât să se reducă poluarea și congestiile din trafic, dar și să se sporească siguranța rutieră în zonele urbane prin soluții digitale, ecologice de transport.
Valoarea totală a proiectului pentru autobuzele electrice – trasee de noapte – este de 198.138.675 lei. Valoarea totală a proiectului pentru autobuzele electrice – trasee de zi – este de 183.985.912,5 lei.
60 de microbuze electrice și stațiile de încărcare aferente acestora
Tot prin PNRR, se vor putea cumpăra 60 de microbuze electrice și stațiile de încărcare aferente acestora. “În acest sens, vom încheia cu Primăria comunei Snagov un parteneriat. 50 de microbuze vor reveni Bucureştiului, iar 10 – comunei Snagov”, a scris primarul Nicușor Dan pe pagina de Facebook.
Microbuzele electrice vor asigura transportul public local de călători a locuitorilor din comuna Snagov și municipiul București.
46 de noi tramvaie pentru bucureșteni
În cadrul celui de-al doilea apel, s-a cerut finanțare și pentru achiziția a 46 de tramvaie de 27 de metri lungime. 26 dintre acestea vor fi unidirecționale, iar 20 bidirecționale.
Valoarea proiectului este de 701.780.112 lei, respectiv 142.560.000 euro. Valoarea estimată de achiziție pentru un tramvai unidirecțional este de 2.970.000 euro, iar pentru un tramvai bidirecțional de 3.267.000 euro. Investiția este justificată de gradul de uzură al parcului de tramvaie, precum și de starea tehnică a acestora.
Cele 46 de tramvaie sunt bazate pe tracțiune electrică, ceea ce va contribui la creșterea calității aerului.
Și prin acest proiect se dorește realizarea unui transport în comun cât mai atractiv, astfel încât cetățenii să fie încurajați să renunțe la transportul cu mașinile personale și să se reducă poluarea și congestiile din trafic.
8 troleibuze noi pe linia 69
Un alt proiect pentru care s-a aplicat în cadrul celui de-al doilea apel PNRR vizează achiziția a 8 troleibuze, care le vor înlocui parțial pe cele care circulă pe linia 69, pe traseul Gara de Est (Gara Obor) – Bd Carol I – Bd. Regina Elisabeta – Bd. Mihail Kogălniceanu – Piaţa Operei – Cartierul Cotroceni – Cartier Drumul Taberei. Cele 8 troleibuze sunt din gama de 12 m, cu autonomie de minim 20 km.
Investiţia – de 4.720.000 euro, respectiv 23.235.144,00 lei, este justificată de gradul de uzură al parcului de troleibuze – care are acum o vechime medie de 18 ani și jumătate, și de numărul tot mai mare al defectelor cauzate de starea tehnică.
Cele 8 troleibuze, caracterizate de emisii zero, fiind bazate pe tracțiune electrică, vor contribui la creşterea calității aerului și la dezvoltarea unui transport urban modern şi nepoluant.
1.272 de stații de transport public dotate cu echipamente care să afișeze informații în timp real
Un alt proiect pentru care s-a cerut finanțare, legat de transportul din București, este dotarea a 1.272 de stații de transport public (din cele 2.271 existente) cu echipamente care să afișeze informații în timp real privind organizarea și funcționarea programului de circulație al vehiculelor, atât vizual cât și audio.
Prin acest proiect, se dorește, pe lângă creșterea atractivității sistemului de transport public, și adaptarea sistemul la necesitățile persoanelor cu dizabilități, prin dotarea cu dispozitive audio.
Valoarea acestui proiect este de 68.659.708,30 lei.