- uncategorized
Ultimele preiziuni privind evolutia pietei petrolului in acest an iau in calcul o stabilizare a pretului pe baril, urmand sa ajunga un nivel similar celui inregistrat in 2010, in conditiile revenirii cererii pe pietele externe si a revigorarii economiei la nivel mondial.
“Pretul petrolului se va situa in 2011 la nivelul anului trecut, iar tarile membre ale Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) vor majora productia de petrol, pentru a sustine revigorarea cererii, pe fondul revenirii economiei globale”, a declarat Ali al-Naimi, ministrul Petrolului din Arabia Saudita, unul dintre statele cu cel mai mare volum al exportului de petrol la nivel global.
Conform estimarilor oficialului saudit, cererea de titei la nivel mondial va creste cu 2% in cursul acestui an. Ali al-Naimi a precizat ca economia mondiala va creste cu aproximativ 4% in cursul anului 2011, intrucat criza financiara a trecut, iar acest lucru va duce in mod automat la cresterea cererii pentru petrol. Si tarile care nu fac parte din OPEC vor majora productia de petrol, insa intr-o mai mica masura comparativ cu anii anteriori, situatie care ar putea avantaja membrii OPEC.
Tarile membre OPEC detin o cota de 40% din productia mondiala de titei, cu o productie de aproximativ 24,84 de milioane de barili pe zi.
In anul 2011, cererea de petrol va fi sustinuta in principal de economiile emergente din Asia, Orientul Mijlociu si America de Sud. Mai mult, Ali al-Naimi sustine ca in acest an cererea de petrol de pe pietele emergente si ale tarilor in curs de dezvoltare va egala nivelul cererii din tarile industrializate si il va depasi pana in 2013.
Zona euro, cea mai expusa risului
In schimb, potrivit unei analize a companiei de consultanta financiara Merrill Lynch, o eventuala instabilitate a pietei petrolului si cresterea pretului acestuia ar pune presiune pe economiile din zona euro. „Deprecierea euro din cauza crizei datoriilor de stat simultan cu aprecierea cotatiilor barilului creaza totodata o povara greu de suportat pentru economiile mai slabe din zona euro, precum Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania”, se arata in documentul Merrill Lynch.
In conditiile in care perspectivele economice ale unor tari sunt in continuare fragile din cauza urmarilor crizei economice, ridicarea costurilor pentru produsele petroliere, precum pacura, benzina, kerosen sau altele ar reprezenta costuri in plus de achitat. Chiar daca analistii economici considera ca pretul petrolului nu va mai atinge maximul istoric inregistrat in anul 2008, de 148 dolari pe baril, economia globala si, in mare masura, cea europeana, raman vulnerabile insa, chiar la niveluri mai reduse fata de acest maxim.
Cu toate acestea, expertii in domeniu se asteapta ca acumularea de stocuri din perioada crizei economice sa elimine presiunea asupra preturilor, exercitata de o eventuala cerere in exces. „De fiecare data cand ponderea sectorului energetic in economia globala a ajuns la 9%, am intrat intr-o criza majora. S-a intamplat in anii ’80, precum si in 2008. Acum suntem la circa 7,8% si, daca se ajunge pana la 120 de dolari pe baril, ne intoarcem la acel 9%”, subliniaza Sabine Schels, commodity analyst la Merrill Lynch.
Un exemplu la indemana este cel al Marii Britanii, unde avansul preturilor petrolului a facut presiuni asupra bancii centrale, astfel incat a crescut dobanda de politica monetara pentru a atenua inflatia deja ridicata. Mai mult, deprecierea euro din cauza crizei datoriilor de stat, concomitent cu aprecierea cotatiilor barilului ar putea crea o povara greu de suportat pentru economiile mai slabe, in timp ce tarile cu o evolutie stabila a monedei nationale vor reusi sa faca fata presiunilor mai usor.
Anul 2010 a fost considerat un an stabil din punct de vedere a evolutiei pretului petrolului pe pietele internationale, cu toate ca pretul petrolului a urcat cu 25% in luna septembrie. La finele lunii decembrie a anului trecut, pretul petrolului a ajuns la peste 92 de dolari pe baril si a atins cel mai ridicat nivel inregistrat dupa octombrie 2008, fiind alimentat de optimismul privind redresarea economiei.
Petrolul a incheiat tranzactiile din decembrie 2010 la valoarea de 91,38 dolari pe baril, marcand un avans anual de 15% si cel mai ridicat pret de sfarsit de an din 2007 pana acum.
La inceputul anului 2011, pretul petrolului Brent cu livrare in luna martie, tranzactionat pe bursa de la Londra, a crescut cu 7 centi, la 97,67 de dolari pe baril. Cotatia a atins 99,2 dolari pe baril in 14 ianuarie, acesta fiind cel mai ridicat nivel de dupa octombrie 2008, in timp ce pretul petrolului destinat pietei din SUA a coborat cu 41 de centi, la 88,7 dolari pe baril.
Zacamintele din zona arctica, in atentia producatorilor de petrol
Compania britanica British Petroleum (BP) a anuntat ca va exploata zacaminte petrolifere in zona arctica, sector controlat in exclusivitate de Rusia, dupa ce a incheiat un acord de exploatare cu gigantul rus Rosneft.
Intelegerea acopera zone uriase din sectorul arctic controlat de Rusia, BP anticipand ca zacamintele ar putea contine miliarde de barili de petrol si gaze care nu puteau fi atinse in trecut de companii din afara Rusiei. Contractul, care ar putea intra in vigoare in perioada urmatoare, subliniaza si revitalizarea relatiilor dintre BP si Moscova.
Directorul general al BP, Bob Dudley a declarat ca acordul anuntat reprezinta primul schimb semnificativ de actiuni intre o companie petroliera rusa de stat si un grup international, calificand intelegerea drept „un nou model pentru felul in care se pot face afaceri in industrie”.