• uncategorized

In august 2009, Guvernul Romaniei si concernul EADS au semnat un memorandum de intelegere privind dezvoltarea unui parc tehnologic aerospatial la Brasov, iar primele roade ale acestui acord sunt pe cale sa devina vizibile in urma toarele luni. Premium Aerotec GmbH va derula o investitie de aproximativ 45 milioane de euro, suma la care se adauga investitiile altor parteneri si furnizori din sectorul industriei de aviatie din Romania, astfel ca totalul se va ridica la circa 90 milioane euro. Investitia Premium Aerotec GmbH se numara printre proiectele EADS ce fac obiectul memorandumului semnat anul trecut. O alta subsidiara EADS – Eurocopter SAS – a anuntat o investitie de 7,1 milioane de euro pentru extinderea capacitat ii de productie si mentenanta a elicopterelor Puma.  

 

Airbus made by IAR

 Premium Aerotec GmbH va produce la Brasov, incepand din luna septembrie a acestui an, componente pentru aeronavele Airbus. Subsidiara EADS a incheiat recent un contract cu IAR Ghimbav care vizeaza o investitie de tip greenfield pentru construirea unei fabrici de componente pentru aeronave. Compania nou infiintata se va numi Premium Aerotech SRL si va beneficia si de sprijin din partea statului. „Ajutorul de stat pentru aceasta investitie este de 21,3 milioane euro, bani ce vor fi dati pe masura ce investitia se va derula“, a declarat, cu ocazia incheierii contractului, Adriean Videanu, ministrul Economiei,

Comertului si mediului de afaceri. Acesta a spus ca acordul incheiat de cele doua companii va avea o durata de minim zece ani, perioada in care se preconizeaza ca Premium Aerotech SRL va inregistra o cifra de afaceri de 700 milioane de euro. La randul sau, premierul Emil Boc, prezent la eveniment, a sustinut ca Guvernul se va implica in continuare in sprijinirea acestei investitii. Hans Lonsinger, directorul general executiv al Premium Aerotec GmbH, a precizat ca negocierile dintre cele doua parti s-au purtat timp de 12-14 luni. „Estimam ca in luna septembrie vom incepe product ia de componente pentru avioanele Airbus“, a adaugat reprezentantul Premium Aerotec GmbH.

Potrivit acestuia, parcul tehnologic aerospatial dezvoltat in incinta platformei IAR din orasul Ghimbav se va intinde pe o suprafata de 60.000 metri patrati. Premium Aerotec estimeaza ca prima unitate, ce consta in 10.000 metri patrati de hale industriale si birouri, va fi pusa in functiune in cursul acestui an, investitia completa urmand sa fie gata la sfasitul anului viitor.  

 

Investitie Eurocopter de §apte milioane de euro

Eurocopter SAS a anuntat recent ca intentioneaza sa investeasca 7,1 milioane de euro in Eurocopter Romania (societate mixta infiin- tata de Eurocopter SAS si IAR Ghimbav) in contextul derularii unui contract de modernizare a elicopterelor Puma, incheiat cu armata britanica si atribuit spre derulare unitatii din Romania. Banii reprezinta echivalentul aportului de capital, vanzarii activelor, modernizarii facilitatilor si achizitiei de noi echipamente.

Anuntul Eurocopter SAS garanteaza viitorul Eurocopter Romania, societate mixta infiintata in anul 2002 de Eurocopter SAS (51% din actiuni) si IAR SA (49%). In 2002, durata de functionare a acestei societati a fost stabilita la 10 ani, cu posibilitatea de a continua activitatea si dupa 2012 daca IAR si Eurocopter SAS agreeaza un plan privind viitorul societatii cu cel putin un an inainte de expirarea perioadei convenite initial.

Proiectul memorandumului semnat de Guvern si Eurocopter SAS privind dezvoltarea unei baze competitive in industria de elicoptere si dezvoltarea parcului tehnologic aerospatial din Brasov prevede ca IAR, Eurocopter SAS si Eurocopter Romania sa poarte negocieri privind modificarea perimetrului actual de afaceri prin aportarea sau vanzarea catre ultima companie a unor terenuri, cladiri, instalatii, unelte si masini aflate in prezent in proprietatea IAR. „Vanzarea directa a activelor in conditiile respectarii prevederilor acordului actionarilor este posibil sa implice masuri de ajutor de stat, care se impun a fi notificate“, se atrage atentia in memorandum.

Eurocopter SAS a solicitat ca, dupa finalizarea acestei tranzactii, IAR sa nu mai deruleze nicio activitate care ar putea sa afecteze perimetrul de afaceri dezvoltat la Eurocopter Romania deoarece acest lucru ar putea ameninta viabilitatea economica a modelului de afaceri. Astfel, Eurocopter SAS dores te ca IAR si Eurocopter Romania sa-si dezvolte activitatile in scopul asigurarii unei complementaritati.

 

Mans cereascs pentru IAR

Ministerul Economiei si apoi AVAS au incercat sa privatizeze in doua randuri IAR in perioada 2006- 2008. Ca urmare a lipsei de comenzi, IAR a aprobat anul trecut un program de restructurare ce viza disponibilizarea a 243 de angajati in luna iulie 2009 si a inca 216 in aprilie 2010. Avand in prezent 552 de angajat i, IAR produce elicoptere Puma si Alouette III, asigurand totodata mentenanta aparatelor livrate si deruland programele de modernizare. De cealalta parte, Eurocopter Romania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 26 de milioane de euro si un profit net de aproape doua milioane de euro si preconizeaza cresterea numarului de angajat i de la 112 la 240.

Pentru buna functionare a centrului international de mentenanta, reparatii si repara- tii capitale pentru elicoptere, numa- rul de angajati ar putea ajunge la 300, daca volumul de activitate va creste in urma solicitarii institutiilor guvernamentale romanesti si daca va fi pusa in functiune o noua linie de asamblare a elicopterelor. Cat priveste planurile Premium Aerotech, compania are in vedere sa angajeze, intr-o prima etapa, 300 de salariati, numarul lor urmand sa creasca pana la 500. Pe termen mai lung, odata ce la Ghimbav vor derula investitii alti parteneri ai Premium Aerotech si furnizori din industria aeronautica, vor fi create circa 700 de noi locuri de munca.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *